Παρακολούθηση της Ποιότητας Νερού σε Πραγματικό Χρόνο απο την Ευρωπαϊκή Ένωση

παρακολούθηση της ποιότητας νερού

Ένα τετραετές ερευνητικό πρόγραμμα για την ανάπτυξη επιτόπιων αισθητήρων για την παρακολούθηση της ποιότητας του νερού σε πραγματικό χρόνο ξεκίνησε από μια διεπιστημονική ομάδα Ευρωπαίων ερευνητών.

Αύξηση της ζήτησης για παρακολούθηση της ποιότητας του νερού σε πραγματικό χρόνο

Το έργο ονομάζεται IBAIA, και στόχος του είναι η παραγωγή τεσσάρων μονάδων αισθητήρων που βασίζονται σε συμπληρωματικές φωτονικές και ηλεκτροχημικές τεχνολογίες για τη βελτίωση της παρακολούθησης της ποιότητας του νερού και για την ανάπτυξη αντιμέτρων για τη ρύπανση των υδάτων.

Επιπλέον σκοπός του είναι η επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, κάνοντας τη διαδικασία διαχείρισης επεξεργασίας του νερού αποτελεσματικότερη, υποστηρίζοντας έτσι το σχέδιο δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για μηδενική ρύπανση του αέρα, του νερού και του εδάφους.

Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία είναι ένα σύνολο πολιτικών, το οποίο στοχεύει να οδηγήσει την ΕΕ στην πορεία προς μια πράσινη μετάβαση για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050.

Ο IBAIA έχει λάβει χρηματοδότηση 4,7 εκατομμυρίων ευρώ από το Πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Horizon Europe στο πλαίσιο της συμφωνίας επιχορήγησης αριθ. 101092723.

Οι αισθητήρες “Fantastic-4”

Σύμφωνα με την IBAIA, οι τέσσερις μονάδες θα περιλαμβάνουν φωτονικούς αισθητήρες για τα ορατά σημεία, μικρού βαθμού υπέρυθρους αισθητήρες για την ανίχνευση μικροπλαστικών και τη μέτρηση αλατότητας, και μεσαίου βαθμού υπέρυθρους αισθητήρες για την ανίχνευση οργανικών χημικών.

Θα διαθέτουν επίσης ηλεκτροχημικούς αισθητήρες για τα θρεπτικά άλατα και την ανίχνευση βαρέων μετάλλων.

Ακόμα θα περιέχουν έναν χημικό μετατροπέα καθώς και έναν οπτικό αισθητήρα για την ανίχνευση φυσικοχημικών παραμέτρων. Οι αισθητήρες θα σχεδιαστούν, θα δοκιμαστούν και θα προσαρμοστούν σε ένα προηγμένο σύστημα πολλαπλής ανίχνευσης που μπορεί να παρακολουθεί ένα ευρύτερο φάσμα παραμέτρων με μεγαλύτερη ακρίβεια από τα υπάρχοντα συστήματα. Επίσης είναι πιο οικονομικό, αξιόπιστο, και φιλικό προς το περιβάλλον κατά την κατασκευή αλλά και προς τον χρήστη κατά τη λειτουργία του, πρόσθεσε η IBAIA.

Επί του παρόντος, η IBAIA σκοπεύει να δοκιμάσει τα συστήματα σε πραγματικές συνθήκες κατά την ολοκλήρωση του έργου.

Οι χώρες που συμμετέχουν στο έργο είναι το Βέλγιο, η Τσεχία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Πολωνία, η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Μια εστία καινοτομίας

Το τοπίο στην τεχνολογία παρακολούθησης των επιφανειακών υδάτων γίνεται ολοένα και πιο ανταγωνιστικό, καθώς τόσο ο δημόσιος όσο και ο ιδιωτικός τομέας επιδιώκουν να διερευνήσουν καλύτερα τις επιπτώσεις της περιβαλλοντικής μόλυνσης του νερού.

Η πτώση των τιμών των αισθητήρων, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της τεχνολογίας, έχει πυροδοτήσει νέες γενιές εταιρειών που στοχεύουν στην καταγραφή των δεδομένων σε πραγματικό χρόνο.

Για παράδειγμα, εταιρείες όπως η AquaRealTime έχει σχεδιάσει μια σημαδούρα που χρησιμοποιεί έναν αισθητήρα τύπου IoT (Internet of Things) που παρέχει τη δυνατότητα παρακολούθησης των υδάτινων πόρων σε πραγματικό χρόνο, παρακολουθώντας βασικές παραμέτρους κάθε τριάντα λεπτά, όπως τα πράσινα φύκια, τα κυανοβακτήρια, τη θολότητα, τη θερμοκρασία , το ηλιακό φως, τον άνεμο και τη βροχή.

Μια άλλη εταιρεία, η Watr που ξεκίνησε στο Ηνωμένο Βασίλειο συγκέντρωσε πάνω από 320.000 £ με περισσότερους από 350 επενδυτές μέσω της πλατφόρμας “Crowdfunding” για να αναπτύξει ένα πλωτό επιφανειακό σύστημα παρακολούθησης υδάτων με ηλιακή ενέργεια που παρέχει δεδομένα ποιότητας νερού σε πραγματικό χρόνο.

Ταυτόχρονα, στην Ασία, η υπηρεσία νερού PUB της Σιγκαπούρης έχει ξεκινήσει να χρησιμοποιεί Drones τύπου BVLOS (Beyond Visual Line of Sight) τα οποία είναι εξοπλισμένα με κάμερες και συστήματα τηλεπισκόπησης για «αναλύσεις βίντεο σχεδόν σε πραγματικό χρόνο».

Η ώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την παρακολούθηση των υδάτων σε πραγματικό πραγματικό χρόνο έφτασε, προσθέτοντας έτσι ένα ακόμα εργαλείο για την προστασία του περιβάλλοντος!

Πηγή Φωτογραφίας: 1) pexels.com, 2) pexels.com

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *