Εξαγωγή Νερού από τον Αέρα μέσω της Ηλιακής Ενέργειας

εξαγωγή νερού από τον αέρα

Οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο Northumbria του Ηνωμένου Βασιλείου πρωτοπόρησαν σε μια νέα τεχνολογία, με την οποία γίνεται χρήση της ηλιακής ενέργειας για την εξαγωγή υγρασίας από τον αέρα και τη μετατροπή της σε καθαρό, ασφαλές πόσιμο νερό. Όπως υποστηρίζουν, διαθέτει τη δυνατότητα να παρέχει ασφαλές πόσιμο νερό σε υποβαθμισμένες κοινότητες, χωρίς να απαιτείται εξειδικευμένη τεχνογνωσία.

Αντιμετώπιση της παγκόσμιας κρίσης του νερού

Ο Dr. Muhammad Wakil Shahzad, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και η ομάδα του, δημιούργησαν την κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τεχνολογία Solar2Water. Φιλοδοξία τους είναι να αντιμετωπίσουν την τρέχουσα κρίση του νερού, ιδίως σε απομακρυσμένες περιοχές του κόσμου.

Χρησιμοποιώντας συμβατικές ατμοσφαιρικές γεννήτριες νερού, το σύστημα δημιουργεί σταθερή παραγωγή νερού, ανεξάρτητα από τα εξωτερικά επίπεδα υγρασίας. Επιπλέον, παράγει διπλάσια ποσότητα νερού χρησιμοποιώντας την ίδια ενέργεια σε σχέση με άλλα συστήματα, όπως ισχυρίζονται οι ερευνητές.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το πατενταρισμένο σύστημα “ξεπερνά τους λειτουργικούς περιορισμούς των συμβατικών ατμοσφαιρικών γεννητριών νερού”, καθώς μπορεί “να παράγει σταθερή ποσότητα νερού, ανεξάρτητα από την εξωτερική υγρασία του αέρα”.

Λειτουργώντας μόνο με ηλιακή ενέργεια, η μονάδα Solar2Water, διαθέτει δύο ηλιακούς συλλέκτες που αξιοποιούν το ηλιακό φως για να ξεκινήσουν τη διαδικασία παραγωγής νερού. Ένα σύστημα μπαταριών που αποθηκεύει ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας και την απελευθερώνει τη νύχτα επιτρέπει την 24ωρη λειτουργία, εξασφαλίζοντας αδιάλειπτη παραγωγή νερού για καθημερινή χρήση. Το σύστημα είναι σε θέση να λειτουργήσει σε διαφορετικά περιβάλλοντα, με “απλότητα” που σημαίνει ότι δεν απαιτείται ειδική εκπαίδευση για τη λειτουργία του, σύμφωνα με το πανεπιστήμιο.

Ανάπτυξη της αγοράς “Air To Water”

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, η παγκόσμια κρίση του νερού πλήττει περίπου το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού, στερώντας του την πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό και υπηρεσίες αποχέτευσης. Η δυσχερής αυτή κατάσταση εντείνεται από την κλιματική αλλαγή, τις συγκρούσεις και την αύξηση του πληθυσμού, οδηγώντας σε πληθώρα ασθενειών που μεταδίδονται από το νερό. Περισσότερα από 800.000 άτομα πεθαίνουν ετησίως λόγω ασθενειών που οφείλονται στην ανεπαρκή πρόσβαση σε καθαρό νερό και αποχέτευση, υποστηρίζουν τα στατιστικά στοιχεία του ΟΗΕ.

Τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί σημαντικές εξελίξεις στην αγορά της μετατροπής του αέρα σε νερό, μεταξύ άλλων και στην πιο πρόσφατη έκθεση ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης στο Λας Βέγκας, όπου ανακοινώθηκε μια ατμοσφαιρική γεννήτρια νερού για σπίτια.

Σε μια προηγούμενη έκθεση της BlueTech Horizon Scan εκτιμήθηκε ότι μόνο το 2020 υπήρχαν πάνω από 70 εταιρείες, με 32 από αυτές έχουν ενεργές πωλήσεις σε μια αγορά που αποτιμάται σε 2-10 εκατ. δολάρια ετησίως.

Ένας από τους κύριους αντιπρόσωπους  της αγοράς είναι η Source (πρώην Zero Mass Water), η οποία αποκόμησε ένα ρεκόρ 50 εκατομμυρίων δολαρίων από την BlackRock.

Aναβάθμιση του συστήματος για αυξημένη εξαγωγή νερού από τον αέρα

Ο Dr Shazhad δήλωσε ότι το εργαλείο θα είναι πολύ χρήσιμο σε περιοχές που έχουν υποστεί καταστροφές, σε προσφυγικούς καταυλισμούς, σε απομακρυσμένες κοινότητες κ.α. Πρόσθεσε ότι έχει τη δυνατότητα να ενδυναμώσει τις περιθωριοποιημένες κοινότητες, υποστηρίζοντας τις γυναίκες και τα κορίτσια που συχνά επωμίζονται το βάρος της άντλησης νερού σε μεγάλες αποστάσεις. Παράγοντας νερό απευθείας από τον αέρα με τη χρήση ηλιακής ενέργειας, η καινοτομία αυτή αίρει τα εμπόδια στην εκπαίδευση, στις δραστηριότητες αναψυχής και στις οικονομικές ευκαιρίες.

Η πορεία του Dr Shahzad ξεκίνησε με την εξασφάλιση αρχικής χρηματοδότησης από το Πανεπιστήμιο Northumbria για την ανάπτυξη της ιδέας Solar2Water. Με την υποστήριξη του Northern Accelerator, μιας συνεργασίας μεταξύ των πανεπιστημίων της Βορειοανατολικής Ευρώπης, το πρωτότυπο βελτιώθηκε και επεκτάθηκε.

Η πιλοτική μονάδα, που χρηματοδοτήθηκε από την πρωτοβουλία Proof-of-Concept, μπορεί ήδη να παρέχει νερό για 3 έως 4 νοικοκυριά, αλλά η ομάδα πίσω από το Solar2Water σχεδιάζει να αυξήσει την ικανότητα παραγωγής νερού σε 50 λίτρα/ημέρα, έτσι ώστε μία μονάδα να μπορεί να παράγει αρκετό πόσιμο νερό για μια μικρή κοινότητα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *