Επαναχρησιμοποίηση του Βρόχινου Νερού στις Ευρωπαϊκές Πόλεις

επαναχρησιμοποίηση του βρόχινου νερού

Επιχορήγηση ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ από το πρόγραμμα LIFE της ΕΕ, εξασφάλισε το Ολλανδό-Ισπανικό πρότζεκτ GreenLED, προκειμένου να προωθήσει την επαναχρησιμοποίηση του βρόχινου νερού και να καταστήσει τις ευρωπαϊκές πόλεις ανθεκτικές στη κλιματική αλλαγή.

Προσαρμόζωντας στην κλιματική αλλαγή

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει αυξημένη λειψυδρία και ακραία καιρικά φαινόμενα λόγω της κλιματικής αλλαγής. Καθώς οι πόλεις μεγαλώνουν και ο αστικός ιστός επεκτείνεται, τα συμβατικά, κεντρικά συστήματα ύδρευσης φτάνουν στα όριά τους. Πλέον είναι επιτακτική ανάγκη να διασφαλιστεί η ποιότητα και οι απαιτούμενες ποσότητες νερού από βιώσιμες πηγές, αντιμετωπίζοντας παράλληλα τις κλιματικές προκλήσεις.

Η λύση: επαναχρησιμοποίηση του βρόχινου νερού

Η Ολλανδο-Iσπανική κοινοπραξία που επιδιώκει να αντιμετωπίσει αυτή την πρόκληση αποτελείται από την FieldFactors, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Delft (TU Delft), τον δήμο Alphen aan den Rijn, και Ισπανούς εταίρους, μεταξύ των οποίων το Πολυτεχνείο της Μαδρίτης (UPM), η Junta de Compensación Los Ahijones και η Apria Systems.

Η προσέγγιση της κοινοπραξίας στοχεύει στην μετατροπή του τοπικά συλλεγόμενου βρόχινου νερού σε πόσιμο, συνδυάζοντας φυσικό καθαρισμό του νερού, τεχνικές υπόγειας αποθήκευσης και ενεργειακά αποδοτικές τεχνολογίες απολύμανσης με ακτινοβολία UV-LED. Με την ενσωμάτωση αυτών των διαδικασιών, εξασφαλίζεται ότι το νερό της βροχής, μπορεί να αποτελέσει μια αξιόπιστη εναλλακτική πηγή, που θα καλύπτει τις αστικές απαιτήσεις.

Η συνιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της FieldFactors, Karina Pena, δήλωσε:

«Στις Κάτω Χώρες, υπάρχουν κανονιστικοί περιορισμοί για την επαναχρησιμοποίηση του βρόχινου νερού εντός των κτιρίων, ενώ στην Ισπανία, η επαναχρησιμοποίηση του βρόχινου νερού σε κοινόχρηστους χώρους με συχνή ανθρώπινη επαφή (π.χ. σιντριβάνια ή αστικές λίμνες) απαιτεί υψηλή ποιότητα νερού.»

«Ο ερευνητής της UPM που ήταν επικεφαλής της έρευνας στην Ισπανία, εντόπισε μια πολλά υποσχόμενη ευκαιρία συνδυάζοντας την τεχνολογία BlueBloqs της FieldFactors, με μια τεχνολογία απολύμανσης με ακτινοβολία UV-LED χαμηλής ενέργειας, που αναπτύχθηκε από την Apria Systems (μια καινοτόμο μικρομεσαία Ισπανική επιχείρηση με έδρα την Κανταβρία). Έτσι μας έφερε σε επαφή μαζί της.»

Η Διευθύνων Σύμβουλος πρόσθεσε:

«Εκείνη την εποχή, η FieldFactors είχε αρχίσει να συνεργάζεται με την πόλη Alphen aan de Rijn (Ολλανδία), για ένα έργο σχετικά με την αποθήκευση και την επαναχρησιμοποίηση του βρόχινου νερού, έτσι ώστε να μετατραπεί σε μια «πράσινη πόλη». Με την πόλη της Μαδρίτης συνεργαστήκαμε, για το έργο σχετικά με την επαναχρησιμοποίηση του βρόχινου νερού στο δημόσιο χώρο.»

«Έτσι, φέραμε σε επαφή τους Ολλανδούς και Ισπανούς εταίρους μας για να συζητήσουμε τις δυνατότητες ανάπτυξης μιας ολοκληρωμένης λύσης επαναχρησιμοποίησης του βρόχινου νερού στις πόλεις, με βάση τη φύση και την LED ακτινοβολία, και υποβάλλαμε αίτηση για το πρόγραμμα LIFE το 2022. Και κάπως έτσι ξεκίνησε το έργο GreenLED.»

Διασφάλιση της ποιότητας του νερού

Η σημαντικότερη πρόκληση στην επαναχρησιμοποίηση του βρόχινου νερού έγκειται στην οικονομικά αποδοτική και φιλική προς το περιβάλλον επεξεργασία. Τα αστικά όμβρια ύδατα συχνά περιέχουν ρύπους όπως υδρογονάνθρακες, βαρέα μέταλλα, μικροπλαστικά και παθογόνους μικροοργανισμούς. Το έργο αυτό αποσκοπεί στην απομάκρυνση των ρύπων, καθιστώντας το νερό της βροχής ασφαλές για διάφορες εφαρμογές, όπως η άρδευση, τα υδάτινα στοιχεία αναψυχής και οι βιομηχανικές διεργασίες.

Πόλεις όπως το Ρότερνταμ, η Χάγη και το Pijnacker-Nootdorp είναι από τις πρώτες πόλεις που αξιοποίησαν τα όμβρια ύδατα με στόχο την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Αυτές οι πόλεις έχουν χρησιμοποιήσει με επιτυχία την τεχνολογία BlueBloqs για την επεξεργασία και την αποθήκευση του βρόχινου νερού, τηρώντας τα πρότυπα και τους κανονισμούς ποιότητας του νερού.

Στο πλαίσιο αυτού του νέου έργου, ο δήμος Alphen aan den Rijn έλαβε τολμηρά μέτρα για την καταπολέμηση του καύσωνα και των πλημμυρών. Σχεδιάσαν να εγκαταστήσουν πράσινες προσόψεις, πράσινες στέγες και να αποσυνδέσουν τις επιφάνειες των στεγών από το σύστημα αποχέτευσης, ώστε να παρέχουν βρόχινο νερό για επαναχρησιμοποίηση. Η Μαδρίτη εφαρμόζει επίσης τη λύση της κοινοπραξίας για την τροφοδοσία των σιντριβανιών με βρόχινο νερό, εξασφαλίζοντας τη βιώσιμη χρήση του νερού, ακόμη και σε περιόδους ξηρασίας.

Συνεχής παρακολούθηση και ανταλλαγή γνώσεων

Το TU Delft και το UPM θα παρακολουθούν συνεχώς τις πιλοτικές εγκαταστάσεις στο Alphen aan den Rijn και στη Μαδρίτη για να αξιολογούν την αποτελεσματικότητα της λύσης. Στόχος του έργου είναι να καταδείξει τη βιωσιμότητα του βρόχινου νερού ως εναλλακτική πηγή νερού, ενώ παράλληλα θα πληρεί τους αυστηρούς κανονισμούς για την ποιότητα του νερού και την υγεία, παρέχοντας πολύτιμες γνώσεις για άλλες πόλεις.

Η Pena πρόσθεσε:

«Η δημιουργία εναλλακτικών πηγών για την παροχή νερού είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση της ικανότητας προσαρμογής των Ευρωπαϊκών πόλεων στην κλιματική αλλαγή. Οι εποχικοί περιορισμοί στη χρήση νερού είναι όλο και πιο συνηθισμένοι σε όλη την Ευρώπη, ενώ οι πόλεις προσπαθούν να προσαρμοστούν στις μεταβαλλόμενες κλιματικές συνθήκες, να προσθέσουν πράσινο για την καταπολέμηση του καύσωνα και να μετριάσουν τα ακραία φαινόμενα βροχόπτωσης.»

«Παράλληλα, οι αστικές περιοχές συνεχίζουν να επεκτείνονται, αυξάνοντας την πίεση στο δίκτυο υποδομών ύδρευσης και στην παραγωγή πόσιμου νερού. Είναι προφανές ότι το μοντέλο κεντρικής διαχείρισης του νερού έχει φτάσει στα όριά του. Επομένως, η δημιουργία βιώσιμων εναλλακτικών πηγών νερού, αποτελεί θέμα ζωτικής σημασίας, έτσι ώστε να καταστούν οι Ευρωπαϊκές πόλεις ανθεκτικές στη κλιματική αλλαγή.»

Η επιχορήγηση ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ που έλαβε η Ολλανδο-Ισπανική κοινοπραξία από το πρόγραμμα LIFE της ΕΕ σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς την προώθηση της βιώσιμης διαχείρισης των αστικών υδάτων. Η καινοτόμος προσέγγιση της επαναχρησιμοποίησης του βρόχινου νερού όχι μόνο εξοικονομεί πόσιμο νερό, αλλά συμβάλλει και στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Αξιοποιώντας τη φύση και την τεχνολογία, προσφέρουν ένα μοντέλο για όλες τις πόλεις της Ευρώπης που αναζητούν βιώσιμες λύσεις για το νερό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *