Ο Καθαρισμός των Υδάτων του Παρισιού για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024

καθαρισμός των υδάτων του Παρισιού

Το Παρίσι, η “Πόλη της Αγάπης”, με τον ποταμό Σηκουάνα να τη διασχίζει, είναι γνωστό για τη ρομαντική της ατμόσφαιρα. Ωστόσο, η ομορφιά του ποταμού κρύβει την ανησυχητική πραγματικότητα της ρύπανσης του νερού του. Ο καθαρισμός των υδάτων του Παρισιού, πριν τη φιλοξενία των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2024, θα αποτελέσει έναν απο τους σημαντικότερους στόχους για την πόλη και τους κατοίκους της.

Μια μοναδική πρόταση για τον καθαρισμό του νερού

Η νικητήρια πρόταση του Παρισιού για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 περιελάμβανε ένα τολμηρό όραμα για τη φιλοξενία εκδηλώσεων όχι μόνο γύρω απο τον Σηκουάνα αλλά και μέσα σε αυτόν. Για να κάνει το όραμα πραγματικότητα, η πόλη ξεκίνησε αυτό που είναι γνωστό ως “Σχέδιο Κολύμβησης”, ένα φιλόδοξο μηχανολογικό έργο που περιλαμβάνει την κατασκευή χιλιάδων υπόγειων σωλήνων, δεξαμενών και αντλιών για να αποτρέψει την είσοδο βλαβερών βακτηρίων στον Σηκουάνα, ιδίως κατά τη διάρκεια καταιγίδων.

Οι εργασίες για τον καθαρισμό του ποταμού, φτάνουν τα 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ και βρίσκονται σε εξέλιξη, με στόχο να είναι έτοιμος εγκαίρως για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024 το επόμενο έτος.

Ο Σηκουάνας πρόκειται να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στους Αγώνες: Αρχικά θα υποδεχθεί τουλάχιστον 140 σκάφη που μεταφέρουν περίπου 10.000 αθλητές για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων και επιπλέον θα φιλοξενήσει τους αγώνες τριάθλου, μαραθώνιας κολύμβησης και παρατριάθλου.

Το ταραχώδες παρελθόν του ποταμού

Με λίγες εξαιρέσεις, το κολύμπι στον Σηκουάνα είναι απαγορευμένο από το 1923. Ως εκ τούτου, η Ολυμπιακή υποψηφιότητα αντιμετωπίστηκε με αρκετή σκέψη. Στις αρχές του 20ού αιώνα, ο Σηκουάνας ήταν δημοφιλής προορισμός για κολύμβηση, με επτά κολυμβητικά αγωνίσματα να διεξάγονται κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 1900 στο Παρίσι. Ωστόσο, καθώς η ρύπανση και τα βιομηχανικά απόβλητα μόλυναν τον ποταμό, η κολύμβηση απαγορεύτηκε το 1923 και πέρασαν δεκαετίες χωρίς κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο για την αποκατάσταση της ποιότητας των υδάτων του Σηκουάνα.

Για να διασφαλιστεί η καταλληλότητά του Σηκουάνα για το 2024, έχουν δημιουργηθεί ομάδες, οι οποίες ελέγχουν τακτικά την ποιότητα των υδάτων από το 2020. Η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει τον έλεγχο δειγμάτων νερού για την παρουσία βακτηρίων, όπως το E. coli και οι εντερόκοκκοι. Τα βακτήρια αυτά χρησιμοποιούνται ως δείκτες ρύπανσης του νερού και μπορούν να βοηθήσουν στην αξιολόγηση της ποιότητας του νερού. Το περασμένο καλοκαίρι περίπου μισά από τα δείγματα από μια μεγάλη έκταση του ποταμού και του παραποτάμου του, πληρούσαν τα πρότυπα της ευρωπαϊκής οδηγίας για την κολύμβηση. Οι ειδικές δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν στην προγραμματισμένη διαδρομή των Ολυμπιακών εκδηλώσεων έδειξαν ελπιδοφόρα αποτελέσματα, με το 90% των δειγμάτων να αξιολογούνται ως “ικανοποιητικά” σύμφωνα με τα πρότυπα της Ολυμπιακής Επιτροπής.

Ο καθαρισμός των υδάτων και τα μηχανολογικά θαύματα του Παρισιού

Το “Σχέδιο της Κολύμβησης” περιλαμβάνει σημαντικά τεχνικά έργα για την αντιμετώπιση τόσο των ομβρίων υδάτων όσο και των λυμάτων. Ένα από τα κεντρικά στοιχεία του σχεδίου είναι η κατασκευή υπόγειων δεξαμενών αποθήκευσης για τη διαχείριση των ομβρίων υδάτων. Το απαρχαιωμένο σύστημα αποχέτευσης του Παρισιού υπερφορτώνεται κατά τη διάρκεια ισχυρών βροχοπτώσεων, με αποτέλεσμα την απελευθέρωση ανεπεξέργαστων λυμάτων και ομβρίων υδάτων στον Σηκουάνα.

Για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα, κατασκευάζονται τεράστιες υπόγειες δεξαμενές αποθήκευσης που θα συγκρατούν τα πλεονάζοντα νερά κατά τη διάρκεια των καταιγίδων και θα τα απελευθερώνουν σταδιακά πίσω στο σύστημα αποχέτευσης μετά την υποχώρηση της βροχής. Αυτό θα συμβάλλει στην πρόληψη της υπερχείλισης των λυμάτων και της άμεσης εισόδου τους στον ποταμό.

Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης την αναβάθμιση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων για την ενίσχυση της χωρητικότητας και της αποτελεσματικότητάς τους. Για παράδειγμα, η μονάδα Σηκουάνα- Βαλαντόν, η οποία διαχειρίζεται τα λύματα περίπου 2,5 εκατομμυρίων ανθρώπων, θα ενσωματώσει ειδικές επεξεργασίες, όπως το περφορμικό οξύ, για να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα των επιβλαβών κοπρανώδων βακτηρίων.

Πείθοντας τους ιδιοκτήτες των σπιτιών να επανασυνδέσουν τις αποχετεύσεις

Μια ακόμα σημαντική πρωτοβουλία είναι η δημιουργία ομάδων, οι οποίες θα πηγαίνουν πόρτα-πόρτα στις προαστιακές περιοχές του Παρισιού, προτρέποντας πολλούς ιδιοκτήτες σπιτιών να επανασυνδέσουν σωστά τους σωλήνες αποχέτευσης με το αποχετευτικό σύστημα. Διαπιστώθηκε ότι πολλά σπίτια ήταν εσφαλμένα συνδεδεμένα, στέλνοντας τα λύματά τους απευθείας στον Σηκουάνα ή στους παραποτάμους του. Με την επιδιόρθωση αυτών των συνδέσεων, η ρύπανση των λυμάτων μπορεί να μειωθεί σημαντικά.

Ακόμη και τα σκάφη που είναι αγκυροβολημένα κατά μήκος του Σηκουάνα αποτελούν μέρος του σχεδίου καθαρισμού της πόλης. Τα μισά από τα 170 σκάφη του ποταμού υποχρεώθηκαν να εγκαταστήσουν συνδέσεις αποχέτευσης και αντλίες, ωστόσο πολλά παραμένουν μη συνδεδεμένα. Ενώ ορισμένοι ιδιοκτήτες σκαφών υποστηρίζουν ότι το κόστος είναι πολύ υψηλό, οι αξιωματούχοι της πόλης τονίζουν τη σημασία των συλλογικών προσπαθειών για τη βελτίωση της ποιότητας των υδάτων.

Ο καθαρισμός των υδάτων του Παρισιού και η Ολυμπιακή κληρονομιά

Η επιτυχία του σχεδίου για την επεξεργασία των υδάτων του Σηκουάνα βασίζεται σε μια συντονισμένη προσπάθεια στην οποία συμμετέχουν πολλοί κυβερνητικοί φορείς, υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης, λιμενικές αρχές και άλλοι ενδιαφερόμενοι φορείς. Αυτή η συνεργατική προσέγγιση διασφαλίζει ότι οι διάφορες πτυχές του σχεδίου είναι καλά συντονισμένες και εφαρμόζονται αποτελεσματικά.

Πέραν των Ολυμπιακών Αγώνων, η δήμαρχος του Παρισιού, Anne Hidalgo, προβλέπει τη δημιουργία 20 περιοχών κολύμβησης κατά μήκος του Σηκουάνα και των παραποτάμων του μέχρι το καλοκαίρι του 2025, παρέχοντας στους ντόπιους πρωτοφανή πρόσβαση στον ποταμό.

Τι μπορούν να μάθουν οι άλλες πόλεις από αυτό;

Τα τελευταία χρόνια, πολλές πόλεις, όπως το Βερολίνο, η Βουδαπέστη, η Κοπεγχάγη και η Ζυρίχη, έχουν ανοίξει αστικές κολυμβητικές ζώνες. Υπάρχουν επίσης προσπάθειες σε εξέλιξη για να καταστεί δυνατή η κολύμβηση στον ποταμό Spree του Βερολίνου και στα κανάλια του Άμστερνταμ, με συχνές συναντήσεις μεταξύ των αξιωματούχων των πόλεων για να συζητήσουν τι απαιτείται. Εφόσον ο Σηκουάνας γίνει κατάλληλος για κολύμβηση, το Παρίσι θα αποτελέσει την πρώτη γιγαντιαία αστική περιοχή στον κόσμο όπου οι κάτοικοι της θα μπορούν να κολυμπούν στο κέντρο της πόλης.

Πολλές πόλεις μπορούν να πάρουν μαθήματα από το παράδειγμα εκείνων που εισήγαγαν την κολύμβηση στους ποταμούς των πόλεων. Η αναζωογόνηση των αστικών χώρων, η βελτίωση της ποιότητας ζωής, η υιοθέτηση του βιώσιμου σχεδιασμού, η προώθηση της προστασίας του περιβάλλοντος, η τόνωση του τουρισμού και της τοπικής οικονομίας, η συνεργασία με τους ενδιαφερόμενους φορείς, η προτεραιότητα στην ποιότητα του νερού, η δημιουργία πολυλειτουργικών χώρων, η υιοθέτηση της καινοτομίας και της δημιουργικότητας μπορούν να αποτελέσουν σημαντικά διδάγματα για πολλές πόλεις.

Με την ενσωμάτωση αυτών των αρχών, οι πόλεις μπορούν να δημιουργήσουν ζωντανούς, βιώσιμους και ευχάριστους αστικούς χώρους, παρέχοντας ασφαλείς και προσβάσιμες ευκαιρίες για κολύμβηση στους ποταμούς των πόλεων, προς όφελος τόσο των κατοίκων όσο και των επισκεπτών.

Το κολύμπι στον Σηκουάνα είναι ένας φιλόδοξος στόχος. Ενώ έχει σημειωθεί πρόοδος, οι προκλήσεις παραμένουν, ιδίως κατά τη διάρκεια ισχυρών και συνεχών βροχοπτώσεων. Η πόλη αναγνωρίζει ότι δεν υπάρχουν εγγυήσεις για την επίτευξη ενός 100% καθαρού ποταμού, αλλά είναι αποφασισμένη να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να καταστήσει τον Σηκουάνα κατάλληλο για κολύμβηση κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων και έπειτα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *