Συχνές Ερωτήσεις

Γιατί χρειάζομαι φίλτρο νερού;

Το νερό είναι ο καλύτερος διαλύτης και καθώς περνάει από τις διάφορες φάσεις του κύκλου του, διαλύει διάφορες ουσίες και στοιχεία τα οποία προστίθενται στη σύστασή του. Πολλές από τις ουσίες αυτές είναι επιβαρυντικές για τον άνθρωπο, όπως τα νιτρικά άλατα από τα λιπάσματα, οργανικές ουσίες από τα φυτοφάρμακα, τα βαρέα μέταλλα από τα απόβλητα βιομηχανιών, σκουριά και βρωμιά από ένα πεπαλαιωμένο σύστημα ύδρευσης κ.α.

Επίσης η κατανάλωση χλωριωμένου νερού θέτει σε κίνδυνο την υγεία μας, καθώς η παρουσία χλωρίου στο νερό που πίνουμε έχει συνδεθεί με πολλές και σοβαρές παθολογικές καταστάσεις για τον άνθρωπο.

Μην ξεχνάμε, πόσο αναγκαίο είναι να έχουμε καθαρό νερό από τη βρύση μας, αφού η χρήση του δεν περιορίζεται μόνο στο να πίνουμε, αλλά και στο να πλένουμε όλα μας τα τρόφιμα καθώς και να μαγειρεύουμε.

Πώς θα επιλέξω σωστά το φίλτρο νερού που χρειάζομαι;

Τα φίλτρα νερού που αγοράζετε σε μια παρόρμηση ή χωρίς σωστή έρευνα μπορεί να μην κρατούν ασφαλή την οικογένειά σας.

Το σίγουρο είναι ότι δεν υπάρχει φίλτρο που να είναι κατάλληλο για όλες τις περιοχές. Η αγορά, σήμερα, μπορεί να προσφέρει από ένα απλό φίλτρο για την κατακράτηση αιωρούμενων σωματιδίων (χώμα και σκουριά) έως ένα ολοκληρωμένο σύστημα καθαρισμού του νερού που μπορεί να κατακρατήσει σε τεράστια ποσοστά όλες τις βλαβερές ουσίες του δικτύου νερού της περιοχής σας.

Μία περιοχή με νερό δικτύου υψηλής αγωγιμότητας (αυξημένη περιεκτικότητα σε άλατα, νιτρικά και άλλα διαλυμένα στερεά στο νερό) θα χρειαστεί σύστημα με μεμβράνη αντίστροφης όσμωσης για το πόσιμο νερό. Ενώ μία περιοχή που το μόνο πρόβλημα στο νερό του δικτύου, είναι το χλώριο που προσθέτει ο Δήμος και οι δυσάρεστες οσμές, λόγω παλαιωμένων σωληνώσεων, δεν θα χρειαστεί τίποτα παραπάνω από ένα απλό φίλτρο ενεργού άνθρακα.

Καθοδηγούμενοι από έναν αξιόπιστο προμηθευτή που να αντιλαμβάνεται τα ζητήματα που αφορούν το νερό μας, μπορούμε να οδηγηθούμε στη σωστή επιλογή φίλτρου ή συστήματος επεξεργασίας νερού.

Το φιλτραρισμένο νερό είναι καλύτερο από το εμφιαλωμένο;

Εφόσον έχουμε επιλέξει το κατάλληλο σύστημα καθαρισμού νερού για εμάς, τότε τόσο το εμφιαλωμένο όσο και το νερό βρύσης με φίλτρα νερού είναι εξίσου ασφαλή για κατανάλωση. Υπάρχουν όμως κάποιοι παράγοντες που πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας.

Το εμφιαλωμένο νερό, αν και η σύσταση του κατά την εμφιάλωση μπορεί να είναι πολύ καλής ποιότητας, για να συλλεχθεί, να εμφιαλωθεί και να μεταφερθεί από τον τόπο παραγωγής στον τόπο κατανάλωσης, απαιτείται η τήρηση αυστηρών προδιαγραφών. Όλη αυτή η διαδικασία γίνεται σε συνθήκες που δεν μπορούμε να ελέγξουμε. Η μεταφορά και αποθήκευση του νερού, σύμφωνα με αυτές τις προδιαγραφές, πρέπει να γίνεται σε θερμοκρασία μικρότερη των 18 °C και μακριά από τις ακτίνες του ήλιου, διαφορετικά μπορεί να αναπτύξει μικροοργανισμούς. Επίσης, κάποιες ουσίες από το πλαστικό της φιάλης αλληλεπιδρούν με το νερό και περνάνε στη σύσταση του, σύμφωνα με έρευνες.

Από την άλλη μεριά, τον νερό της βρύσης παράγεται τη στιγμή που το χρειαζόμαστε. Επομένως, όταν φιλτράρουμε κατάλληλα ένα «φρέσκο νερό» το αποτέλεσμα που θα πάρουμε είναι το βέλτιστο που μπορούμε να πετύχουμε σήμερα σε σύγκριση, όχι μόνο με το εμφιαλωμένο νερό αλλά και με οτιδήποτε μπορούμε να βρούμε στην αγορά.

Τέλος, μην ξεχνάμε πόσα χρήματα μπορούμε να γλυτώσουμε όταν πίνουμε, μαγειρεύουμε και πλένουμε τα τρόφιμα μας από το φιλτραρισμένο νερό της βρύσης μας, σε σύγκριση με τα λεφτά που θα ξοδεύαμε χρησιμοποιώντας εμφιαλωμένο νερό.

Γιατί πρέπει να αλλάζω τα φίλτρα της συσκευής μου στο χρόνο που μου προτείνουν;

Τα φίλτρα που αποτελούν την συσκευή καθαρισμού νερού που έχουμε επιλέξει ενεργοποιούνται αμέσως μόλις περάσει νερό μέσα από αυτά. Από την στιγμή εκείνη και καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής τους, τα φίλτρα κατακρατούν αποτελεσματικά τα στοιχεία για τα οποία έχουν πιστοποιηθεί.

Η διάρκεια ζωής των φίλτρων, όμως είναι περιορισμένη. Όλα τα φίλτρα, μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, σταματούν να τηρούν τις προδιαγραφές τους. Αυτό εξαρτάται, κυρίως, από την ποιότητα του εισερχόμενου νερού στα φίλτρα, από την ποσότητα του νερού που θα περάσει από αυτά και βεβαίως από τα τεχνικά χαρακτηριστικά του κάθε φίλτρου (υλικό φιλτραρίσματος, όγκος φίλτρου, κ.α.).

Επομένως για κάθε φίλτρο έχει προκύψει ένας μέσος χρόνος ζωής ανάλογα με τις παραπάνω συνθήκες. Αυτός ο χρόνος ζωής είναι αποτέλεσμα δοκιμών που έχουν πραγματοποιηθεί από τα εργοστάσια κατασκευής τους, αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις, και από τις εταιρίες που τα προμηθεύουν. Οπότε για την αποτελεσματική λειτουργία των φίλτρων σας προχωρήστε στην αντικατάσταση τους όταν:

 • ξεπεραστεί αυτός ο χρόνος ζωής τους ή
 • ξεπεράσουν τα λίτρα νερού που μπορούν να φιλτράρουν.

Όποιο έρθει πρώτο.

Προσοχή! Σε περίπτωση που το εισερχόμενο νερό έχει παρασύρει μαζί του χώμα ή/και λάσπη (λόγω έργων στην περιοχή ή κάποιας βλάβης του δικτύου), σκουριά, αιωρούμενα σωματίδια (λόγω παλαιωμένου δικτύου) θα τα συγκρατήσει και ενδέχεται τα φίλτρα σας να βουλώσουν. Προχωρήστε σε αντικατάσταση των φίλτρων σας νωρίτερα από το προτεινόμενο χρόνο, αν παρατηρήσετε σημαντική μείωση της ροής του νερού ή οσμή (συνήθως χλωρίου) ή άσχημη γεύση ή αιωρούμενα σωματίδια μέσα στο νερό.

Πώς μπορώ να είμαι σίγουρος για τις πιστοποιήσεις των φίλτρων μου;

Σίγουρα όταν πρόκειται για την διατροφή μας, και ειδικά για το νερό, που είναι το κύριο συστατικό του οργανισμού μας, πρέπει να είμαστε σίγουροι για τις επιλογές μας. Ευτυχώς, όταν πρόκειται για τα φίλτρα νερού αυτό είναι κάτι πολύ εύκολο.

Από την στιγμή που τα φίλτρα για τα οποία ενδιαφερόμαστε έχουν πιστοποιήσεις για τις προδιαγραφές τους από κάποιον φερέγγυο Οργανισμό (π.χ. Εθνικός Οργανισμός Υγιεινής NSF, Ινστιτούτο Παστέρ κ.α.) δεν χρειάζεται να φοβηθούμε για να προχωρήσουμε στην αγορά τους.

Η Real Water προμηθεύεται και διαθέτει στους πελάτες της φίλτρα και συστήματα καθαρισμού του νερού με πιστοποιήσεις από τα μεγαλύτερα Κέντρα Ερευνών και Ινστιτούτα. Αρκεί μόνο να πατήσετε στο προϊόν που σας ενδιαφέρει και εκεί θα βρείτε τους αντίστοιχους Οργανισμούς πιστοποίησης.

Είναι ανάγκη να προσέχουμε ακόμα και με τι νερό μαγειρεύουμε και πλένουμε τα τρόφιμα μας;

Είναι κατανοητό πως το χλώριο και ότι μικρόβια μπορεί να έχει το νερό βρύσης θα μεταφερθούν άμεσα σε κάποιο τρόφιμο που θα το πλύνουμε ή θα το μαγειρέψουμε με το νερό αυτό. Αυτό μπορούμε να το εξακριβώσουμε και πολύ εύκολα με ένα απλό τεστ χλωρίου.

Το τρόφιμο σε αυτή τη περίπτωση λοιπόν κάνει τη δουλειά των φίλτρων. Όσο περισσότερο αφήνουμε τα τρόφιμα μας στο νερό της βρύσης, είτε για να τα πλύνουμε είτε για να τα μαγειρέψουμε, τόσο περισσότερο χλώριο, και ενδεχομένως μικρόβια, απορροφάνε. Επομένως, τα τρόφιμα αυτά μετατρέπονται σε μια αποθήκη χημικού και μικροβιακού φορτίου, και η κατανάλωση τους πολλές φορές γίνεται πιο επικίνδυνη από την κατανάλωση ενός ποτηριού με το νερό αυτό.

Προσοχή! Το βράσιμο του νερού δεν το καθαρίζει. Με το βράσιμο σκοτώνουμε μόνο τα βακτήρια που δεν είναι ανθεκτικά στην θερμότητα ενώ δεν σκοτώνουμε αυτά που είναι ανθεκτικά όπως τον αμίαντο, το μόλυβδο και τα διάφορα επικίνδυνα χημικά όπως φυτοφάρμακα.

Τι είναι τα micron που ακούγονται συνέχεια και τι ρόλο παίζουν σε ένα φίλτρο νερού;

Τα micron-μικρόμετρα είναι μονάδα μέτρησης μήκους ίση με το εκατομμυριοστό του μέτρου. Όσον αφορά τα φίλτρα νερού, η μονάδα μέτρησης αυτή, χρησιμοποιείται για τη μέτρηση του μεγέθους των πόρων του υλικού φιλτραρίσματος (π.χ. ενεργός άνθρακας, αραγωνίτης κ.α.)

Είναι λογικό να σκεφτεί κανείς πως όσο μικρότερο είναι το μέγεθος των πόρων τόσο καλύτερο φιλτράρισμα γίνεται. Οπότε τα micron παίζουν σημαντικό ρόλο για την αποτελεσματικότητα του κάθε φίλτρου.

Ωστόσο, όταν κάποιος ενδιαφέρεται για φίλτρο νερού δεν είναι το μόνο που πρέπει να λάβει υπόψη του. Πολλές από τις κατακρατήσεις που γίνονται, από ένα φίλτρο νερού, οφείλονται στις ιδιότητες του υλικού και όχι στο μέγεθος των πόρων του. Για παράδειγμα το χλώριο το κατακρατεί το ίδιο αποτελεσματικά ο συμπυκνωμένος άνθρακας 0,1 micron με τον κοκκοειδή άνθρακα, ο οποίος δεν έχει συμπυκνωθεί και βρίσκεται σε μορφή σκόνης. Επίσης, ο αραγωνίτης έχει την ικανότητα να κατακρατήσει ιούς που το μέγεθος τους δεν ξεπερνάει τα 30-40 nm, μέγεθος πολύ μικρότερο από αυτό του 0,1 micron, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να διασπάσει τη μορφή των αλάτων κάνοντας το νερό πιο «μαλακό». Αυτές τις δυνατότητες δεν τις έχει ο ενεργός άνθρακας. Και αυτό γιατί οι κατακρατήσεις αυτές οφείλονται στις ιδιότητες του αραγωνίτη και όχι στο μέγεθος των πόρων του.

Επομένως, όταν ενδιαφερόμαστε για φίλτρα νερού, η προσοχή μας όλη δεν πρέπει να είναι στραμμένη στα micron του φίλτρου, αλλά στις κατακρατήσεις και τις ικανότητες για τις οποίες έχει πιστοποιηθεί το κάθε φίλτρο από αξιόπιστους Οργανισμούς και Ιδρύματα. Μόνο τότε είμαστε σίγουροι για το τι τελικά μπορεί να κάνει το φίλτρο μας.

Τα micron παίζουν σημαντικό ρόλο, αλλά όχι τον μοναδικό!

Μήπως το φίλτρο που έχω κατακρατάει χρήσιμα μεταλλικά στοιχεία για τον οργανισμό μας;

Εξαρτάται το φίλτρο. Έχει αποδειχθεί πως το μόνο σύστημα καθαρισμού του νερού που μπορεί να κατακρατήσει χρήσιμα μεταλλικά στοιχεία για τον οργανισμό μας είναι η αντίστροφη όσμωση. Η ημί-διαπερατή μεμβράνη αντίστροφης όσμωσης είναι ικανή να απομακρύνει μια τεράστια ποικιλία συστατικών νερού, συμπεριλαμβανομένων υγιεινών μεταλλικών στοιχείων. Ωστόσο, τα περισσότερα συστήματα αντίστροφης όσμωσης θα αντισταθμίσουν αυτό το πρόβλημα προσθέτοντας ένα φίλτρο επιμετάλλωσης στο τελευταίο στάδιο της διαδικασίας φιλτραρίσματος. Ο σκοπός αυτού του φίλτρου είναι να επανεισαχθεί η ποσότητα των μεταλλικών στοιχείων που αφαιρέθηκαν από τα ισχυρά φίλτρα της αντίστροφης όσμωσης.

Από την άλλη, έρευνες έχουν δείξει πως, ο ενεργός άνθρακας και ο αραγωνίτης δεν κατακρατούν μεταλλικά στοιχεία όπως το ασβέστιο και το μαγνήσιο που υπάρχουν στο νερό.

Το γεγονός ότι τα υγιή μέταλλα μπορεί να απομακρυνθούν από το νερό της βρύσης κατά τη διάρκεια του φιλτραρίσματος δεν θα πρέπει να σας απασχολεί για τους εξής λόγους:

 • Φίλτρα που αφαιρούν υγιή μέταλλα (π.χ. αντίστροφη όσμωση) συνήθως θα φέρουν φίλτρο επιμετάλλωσης για να συμπληρώσουν τα μέταλλα που χάνονται κατά το φιλτράρισμα
 • Το νερό δεν είναι – και δεν πρέπει να είναι! – η κύρια πηγή της ημερήσιας πρόσληψης χρήσιμων μεταλλικών στοιχείων (μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή θα πρέπει να περιλαμβάνει τα μεταλλικά στοιχεία που χρειάζονται για την υγεία μας)
 • Τα περισσότερα οικιακά φίλτρα νερού δεν αφαιρούν υγιή μέταλλα.
Τι εγγύηση δίνει η εταιρία σας για τα φίλτρα νερού που διαθέτει;

Τα συστήματα επεξεργασίας νερού που διαθέτει η Real Water στους πελάτες της έχουν 2 χρόνια εγγύηση, ενώ τα ανταλλακτικά που αντικαθιστούνται στον χρόνο αλλαγής τους έχουν 1 χρόνο εγγύηση.

Γιατί να επιλέξω τη Real Water για φίλτρο νερού;
 • Διαθέτει μεγάλη γκάμα προϊόντων υψηλών προδιαγραφών, πιστοποιημένα από αξιόπιστους Οργανισμούς Υγιεινής και εξειδικεύεται σε αυτά, διασφαλίζοντας την ασφάλεια των πελατών της.
 • Ενημέρωση με αναλύσεις νερού για οποιαδήποτε περιοχή ανά πάσα στιγμή
 • Σας προτείνει σύμφωνα με τις ανάγκες που έχει ο χώρος σας το πλέον κατάλληλο προϊόν
 • Σας υπενθυμίζει έγκαιρα την ημερομηνία συντήρησης και αντικατάστασης των φίλτρων σας
 • Διαθέτει έμπειρο τεχνικό τμήμα για την υποστήριξη των προϊόντων της
 • Παρέχει επίσκεψη τεχνικού για την αντικατάσταση των φίλτρων, την συντήρηση του μηχανήματος και οποιαδήποτε βλάβη προκύψει