Πώς να Διασφαλίσετε την Ποιότητα του Πόσιμου Νερού μετά από Πλημμύρες;

Ποιότητας του Νερού μετά από Πλημμύρες

Τα ανησυχητικά γεγονότα και οι πλημμύρες από την κακοκαιρία Daniel μας υπενθύμισαν και πάλι την ανάγκη για αποτελεσματικότερη διαχείριση των κρίσεων και βελτίωση των συστημάτων αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης. Η προστασία της δημόσιας υγείας και η διασφάλιση της ποιότητας του νερού μετά από τις πλημμύρες είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα για τον κρατικό μηχανισμό, έτσι ώστε να προστατέψουν τους κατοίκους των πλημμυρισμένων περιοχών, οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με διάφορες ασθένειες.

Η πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό παραμένει ζωτικής σημασίας σε τέτοιες καταστάσεις. Με τις περισσότερες υποδομές κατεστραμμένες, η διασφάλιση της πρόσβασης σε καθαρό νερό μπορεί να αποτρέψει τις υδατογενείς ασθένειες και να προσφέρει μια κρίσιμη σανίδα σωτηρίας για τις πληγείσες ομάδες και κοινότητες.

Συνήθεις Επιπτώσεις μετά από Πλημμύρες

  • Οικονομικές Ζημιές
    Το κόστη της οικονομικής ζημιάς είναι πολύ υψηλά, αφού οι υλικές ζημιές συνήθως είναι πολύ μεγάλες.
  • Υλικές Ζημιές
    Οι υλικές ζημιές αφορούν καταστροφές στις υποδομές, στο οδικό δίκτυο, στις δομές εκπαίδευσης, στις κατοικίες, στα οχήματα, στις επιχειρήσεις κ.λπ.
  • Απώλειες Ζώων
    Ανυπολόγιστης αξίας είναι επίσης και το ζωικό κεφάλαιο που μπορεί να χαθεί. Οι κτηνοτροφικές μονάδες μπορεί να πλημμυρίσουν και πολλά ζώα να πνιγούν. Επίσης υπάρχει κίνδυνος και για τα ζώα που έχουν επιζήσει, καθώς η πρόσβαση είναι δύσκολη και οι παραγωγοί δεν μπορούν να τα προσεγγίσουν για να τα ταΐσουν.
  • Ζημιές στη Γεωργία
    Ακόμη και όταν υποχωρήσει ο τεράστιος όγκος νερού το έδαφος δεν θα είναι καλλιεργήσιμο για πολύ καιρό. Οι αποθέσεις αργίλων και λάσπης πάνω στα γόνιμα εδάφη πάχους τουλάχιστον μισού μέτρου δεν μπορούν να φιλοξενήσουν καλλιέργειες.
  • Μόλυνση του Νερού
    Τα νεκρά ζώα σε συνδυασμό με το κατεστραμμένο δίκτυο ύδρευσης είναι πολύ πιθανό να μεταφέρουν πολλούς ιούς στο νερό και να το μολύνουν. Εκτός απο το πρόβλημα του πόσιμου νερού, επηρεάζονται και οι συνθήκες υγιεινής αλλά και τα τρόφιμα, αφού υπάρχει κίνδυνος να περάσουν διάφορες μολυσματικές ασθένειες στη διατροφική αλυσίδα.

Πιθανοί κίνδυνοι από το μολυσμένο πόσιμο νερό

Η καταστροφή των συστημάτων ύδρευσης μετά από πλημμύρες είναι σχεδόν αναπόφευκτη. Έτσι, το πόσιμο νερό μολύνεται από παθογόνους μικροοργανισμούς, χημικές ουσίες και ρύπους και μπορεί να βλάψει τη δημόσια υγεία των ανθρώπων.

Ακολουθούν ορισμένοι από τους κινδύνους που συνδέονται με το μη ασφαλές πόσιμο νερό:

Σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία

Οι κάτοικοι στις πληγείσες περιοχές διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών που μεταδίδονται με το νερό, εάν πιούν απο αυτό. Το νερό που έχει μολυνθεί από βαρέα μέταλλα, χημικές ουσίες, ιούς και βακτήρια μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα υγείας. Για παράδειγμα, έχει επιβεβαιωθεί ότι η σαλμονέλα και το E. coli προκαλούν σοβαρά γαστρεντερικά προβλήματα. Αυτά συχνά προκαλούν αφυδάτωση, διάρροια, ακόμη και ανάγκη για νοσηλεία σε προχωρημένες περιπτώσεις.

Τα φυτοφάρμακα, ο μόλυβδος, το αρσενικό και παρόμοιοι χημικοί ρύποι προκαλούν μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας στον άνθρωπο όταν καταναλώνονται. Αυτά περιλαμβάνουν χρόνιες παθήσεις στους ενήλικες και αναπτυξιακά προβλήματα στα παιδιά. Οι επιβλαβείς παθογόνοι μικροοργανισμοί στο μολυσμένο νερό ευθύνονται για ερεθισμό των ματιών και δερματικές μολύνσεις, ειδικά όταν το νερό αυτό χρησιμοποιείται για προσωπική υγιεινή.

Μετά απο φυσικές καταστροφές ο κίνδυνος είναι μεγάλος, αφού λόγω των ζημιών και της περιορισμένης προσβασιμότητας τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο η ιατρική περίθαλψη είναι περιορισμένη.

Διαδεδομένες υδατογενείς ασθένειες

Η πόση μολυσμένου νερού είναι ένας εύκολος τρόπος εξάπλωσης υδατογενών ασθενειών. Η μόλυνση της πηγής του νερού σημαίνει ότι η λαμβλίαση, η ηπατίτιδα Α, η δυσεντερία και η χολέρα μπορούν να εξαπλωθούν μεταξύ των κατοίκων μιας κοινότητας. Συμπτώματα όπως ο εμετός, ο πυρετός και η σοβαρή διάρροια γίνονται πιο συχνά. Οι αριθμοί νοσηλείας και θνησιμότητας αυξάνονται, ιδίως αν προσβληθούν ηλικιωμένοι και παιδιά.

Υψηλότερος κίνδυνος μεταξύ ευάλωτων πληθυσμών

Τα παιδιά, οι έγκυες γυναίκες, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα αποτελούν τους ευάλωτους πληθυσμούς. Αυτές οι ομάδες είναι πιο ευάλωτες στις επιπτώσεις του μολυσμένου πόσιμου νερού μετά από πλημμύρες.

Τα παιδιά που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένα ακόμα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τις βλαβερές συνέπειες της μόλυνσης. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας και ανάπτυξης. Το εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα των ηλικιωμένων τους καθιστά επίσης εύκολους στόχους για λοιμώξεις που προκαλούνται από παθογόνους μικροοργανισμούς που μεταδίδονται με το νερό.

Η υγεία των αγέννητων παιδιών και των εγκύων γυναικών μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο εάν δεν υπάρχει πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό. Το ίδιο ισχύει και για τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, αφού είναι λιγότερο πιθανό να αντέξουν ασθένειες που προκαλούνται από παθογόνους μικροοργανισμούς στο μολυσμένο νερό.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά, η διασφάλιση ότι οι ευάλωτοι πληθυσμοί θα μπορούν πάντα να έχουν πρόσβαση σε ασφαλές και απαλλαγμένο από ρύπους πόσιμο νερό, ακόμη και κατά τη διάρκεια και μετά από μια φυσική καταστροφή, είναι ζωτικής σημασίας.

Παροχή ασφαλούς πόσιμου νερού σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης

Ορισμένοι πρακτικοί τρόποι για να εξασφαλιστεί ότι οι άνθρωποι μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό μετά από μια καταστροφή είναι:

  • Η αγορά εμφιαλωμένου νερού. Για να είμαστε σίγουροι σε τέτοιες καταστάσεις, και εφόσον ο δήμος και η υπηρεσία ύδρευσης του εκάστοτε τόπου έχει δηλώσει ότι το νερό δεν είναι πόσιμο, τότε για το διάστημα μέχρι να γίνει η αποκατάσταση του δικτύου, το εμφιαλωμένο νερό είναι μια ασφαλής λύση.
  • Η εγκατάσταση συστημάτων φιλτραρίσματος νερού. Αφού πρώτα συμβουλευτείτε έναν προμηθευτή συστημάτων φιλτραρίσματος του νερού, τότε η καλύτερη επιλογή είναι η εγκατάσταση ενός τέτοιου συστήματος, το οποίο θα κατακρατήσει και θα καταστρέψει τους εναπομείναντες ρύπους στο νερό. Μια καλή επιλογή φιλτραρίσματος σε τέτοιες περιπτώσεις είναι ένα σύστημα αντίστροφης όσμωσης το οποίο διαθέτει ένα ολοκληρωμένο σύστημα 6 σταδίων φίλτρανσης, πραγματοποιώντας έτσι την πιο λεπτομερή διαδικασία επεξεργασίας του νερού απο όλα τα συστήματα φιλτραρίσματος. Σε ένα απο αυτά τα στάδια χρησιμοποιείται η υπεριώδη ακτινοβολία UV, η οποία εμποδίζει την ανάπτυξη των βακτηριδίων, καταστρέφοντας τον πυρήνα του (DNA, RNA) τους, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η αναπαραγωγή τους.
497.00
  • Βράσιμο του νερού. Σε περίπτωση που δεν έχουμε άλλη επιλογή και αδυναμία πρόσβασης στην αγορά εμφιαλωμένου νερού, το βράσιμο του νερού μπορεί να σκοτώσει έναν αριθμό μικροβίων, όμως δεν μπορεί να τα εξουδετερώσει εντελώς.

Οι πλημμύρες και οι φυσικές καταστροφές μπορεί να αφήσουν πίσω τους τεράστιες υλικές ζημιές. Οι ζημιές αυτές όμως δεν είναι το μόνο πρόβλημα, αφού η ανθρώπινη υγεία είναι ένας παράγοντας που επηρεάζεται άμεσα. Ακολουθώντας τα παραπάνω βήματα, μπορούμε να διασφαλίσουμε την ποιότητα του νερού και την υγεία μας. Εάν έχετε περαιτέρω ερωτήσεις μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Φωτογραφία από: pixabay.com

Αυτή η καταχώριση δημοσιεύτηκε στο Blog και επισημάνθηκε με ετικέτα .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *