Ζούμε σε έναν Πλαστικό Πλανήτη. Τι σημαίνει αυτό για την Υγεία μας;

πλαστικό

Νέες μελέτες αποκαλύπτουν ότι οι μικροσκοπικές πλαστικές ίνες υπάρχουν παντού. Το πλαστικό δεν βρίσκεται μόνο στους ωκεανούς αλλά και στην ξηρά. Το πιο σημαντικό είναι, να κατανοηθεί ο τρόπος με τον οποίο εισέρχεται στο φαγητό, στον αέρα και στο νερό της βρύσης μας και ποιες είναι οι επιπτώσεις του στην υγεία μας.

Τα μικροπλαστικά βρίσκονται παντού

Γνωρίζαμε ότι οι ωκεανοί ήταν γεμάτοι πλαστικό. Τα πολύχρωμα και συχνά πλεούμενα σκουπίδια που προέρχονταν από την καταναλωτική κοινωνία, σχημάτισαν κολοσσιαίες δίνες στη θάλασσα αλλά και στις πιο απομακρυσμένες παραλίες, από την Αρκτική έως τα βάθη του Ειρηνικού.

Η εμφάνιση του στην μεγαλύτερη επιφάνεια του πλανήτη μας ίσως τελικά να μην αποτελεί έκπληξη, αφού είναι ένα υλικό, εύκαμπτο και ουσιαστικά πολύ δύσκολο να καταστραφεί (εκτός αν καεί). Το πλαστικό χρησιμοποιείται τόσο συχνά που πλέον αποτελεί περίπου το ήμισυ του συνόλου των ανθρώπινων αποβλήτων. Όμως, ενώ η ανθρωπότητα έχει συνειδητοποιήσει τα οφέλη του, δεν έχει συνειδητοποιήσει ακόμη τις επιπτώσεις του: Σύμφωνα με έρευνα εκτός από μια μικρή ποσότητα που αποτεφρώθηκε, η συντριπτική πλειονότητα του πλαστικού που έχει κατασκευαστεί, εξακολουθεί να υπάρχει στο περιβάλλον υπό διάφορες μορφές. Η ποσότητα αυτή είναι μεγαλύτερη από 8 δισεκατομμύρια τόνους.

Γενικότερα μπορούμε να πούμε ότι μέχρι στιγμής «υπάρχει έλλειψη μελετών» σχετικά με τη κλίμακα της μόλυνσης των μικροπλαστικών στη γη. Όμως η εμφάνιση τους στο πόσιμο νερό έχει επιστήσει την προσοχή στους ερευνητές, οδηγώντας τους στη διεξαγωγή διάφορων πιλοτικών μελετών. Σε μία απο τις έρευνες δοκιμάστηκαν γερμανικές εμφιαλωμένες μπύρες όπως και διάφορα δείγματα ζάχαρης και μελιού, όπου τα περισσότερα απο αυτά περιείχαν μικροπλαστικά. Φαίνεται ότι πίνουμε και τρώμε μικροπλαστικά όλη την ώρα. Έχει σημασία? Κανείς δεν γνωρίζει, αλλά η έρευνα για τη μόλυνση των θαλάσσιων πλαστικών προκαλεί ανησυχία. Τα θαλάσσια όντα που καταναλώνουν μικροπλαστικά μπορεί να υποστούν βλάβη από αυτά.

Τα μικροπλαστικά έχουν επίσης αποδειχθεί ότι προσελκύουν παθογόνους μικροβιακούς οργανισμούς. Οι χημικές διαδικασίες στο έντερο των ζώων είναι επίσης γνωστό ότι ενισχύουν την απελευθέρωση ρύπων από τα πλαστικά. Επιπλέον υπάρχουν στοιχεία ότι τα σωματίδια μπορεί ακόμη και να διασχίσουν το τοίχωμα του εντέρου και να μεταφερθούν σε άλλους ιστούς του σώματος, με άγνωστες συνέπειες για τον οργανισμό.

Επηρεάζεται όμως από αυτά ο ανθρώπος; Τα μόνα ζώα της ξηράς στα οποία έχει μελετηθεί προσεκτικά η κατανάλωση μικροπλαστικών είναι δύο είδη: ο γαιοσκώληκας και το νηματώδης σκουλήκι.

Πως εισέρχονται στο νερό;

Ένα άλλο τεράστιο αναπάντητο ερώτημα είναι πώς τα μικροπλαστικά εισέρχονται στο νερό και στα τρόφιμά μας. Μια έκθεση από το Chartered Institution of Water and Environmental Management του Ηνωμένου Βασιλείου αναφέρει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό προέρχεται από τις ίνες των συνθετικών υφάσματων και τη σκόνη των ελαστικών από τους δρόμους. Το πλαστικό που απορρίπτεται στην ξηρά μόνο στην Ευρώπη κάθε χρόνο, είναι μεταξύ 4 και 23 φορών μεγαλύτερο από το ποσό που απορρίπτεται σε όλους τους ωκεανούς του κόσμου.

Πολλά από τα μικροπλαστικά υπολείμματα που κατακρατούνται από τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων, αποβάλλονται στο έδαφος. Όμως, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Environmental Science and Technology, περίπου το μισό από το χώμα αυτό χρησιμοποιείται για να οργωθούν μεγάλες γεωργικές εκτάσεις σε όλη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Αυτή η μελέτη εκτιμά ότι κάθε χρόνο απορρίπτονται έως και 430.000 τόνοι μικροπλαστικών στα ευρωπαϊκά χωράφια και 300.000 τόνοι στη Βόρεια Αμερική.

Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι η μεταφορά μικροπλαστικών (και άλλων επικίνδυνων ουσιών που συνδέονται με αυτά) από τα αστικά απόβλητα σε αγροτικές εκτάσεις δεν είχαν προηγουμένως εξεταστεί από τους επιστήμονες και τις ρυθμιστικές αρχές. Επομένως απαιτείται επείγουσα έρευνα σχετικά με τη διαδικασία παραγωγής των τροφίμων.

Η «βροχή» απο πλαστικό

Οι πόλεις φαίνονται επίσης επιρρεπείς στην εκτεταμένη ρύπανση. Μια άλλη πρόσφατη μελέτη, αποκάλυψε ότι στο Παρίσι «πέφτει μια βροχή μικροπλαστικών», όπου μέσω του αέρα μεταφέρονται 3 έως 10 τόνοι ετησίως στην πόλη. Ακόμα η ερευνητική ομάδα ανίχνευσε μικροπλαστικά σε διαμερίσματα και σε δωμάτια ξενοδοχείων. Έτσι ένας από τους ερευνητές, επικαλούμενος αυτή τη μελέτη, υποστήριξε ότι είναι πολύ πιθανό να αναπνέουμε μικροπλαστικά.

Όπως και στα περισσότερα περιβαλλοντικά προβλήματα (κλιματική αλλαγή, φυτοφάρμακα, ατμοσφαιρική ρύπανση) έτσι και στα μικροπλαστικά οι επιπτώσεις γίνονται εμφανείς μετά από χρόνια. Αν είμαστε τυχεροί, ο πλαστικός πλανήτης που δημιουργήσαμε μπορεί να μην αποδειχθεί πολύ τοξικός για τη ζωή. Εάν όχι, ο καθαρισμός του μπορεί να αποδειχθεί πολύ δύσκολη υπόθεση. Η αντιμετώπιση όλων των απορριμμάτων πλαστικού θα πρέπει να γίνει με τον κατάλληλο τρόπο: Αρχικά σταματώντας την ακούσια απώλεια των μικροπλαστικών από τα ρούχα και στη συνέχεια μειώνοντας τη σκόνη των ελαστικών από τους δρόμους.

Πάνω από όλα όμως πρέπει να μάθουμε επειγόντως εάν όλοι πίνουμε, τρώμε και αναπνέουμε μικροπλαστικά καθημερινά και τι επιπτώσεις έχει αυτό για την υγεία μας!

Εάν έχετε περαιτέρω απορίες, σχετικά με τα μικροπλαστικά μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας. Θα χαρούμε να σας εξυπηρετήσουμε!

Πηγή: theguardian.com

Αυτή η καταχώριση δημοσιεύτηκε στο Blog και επισημάνθηκε με ετικέτα .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *