Μικροπλαστικά στο μητρικό γάλα για πρώτη φορά

Μικροπλαστικά

Για πρώτη φορά ανιχνεύθηκαν μικροπλαστικά στο μητρικό γάλα αλλά και στους ανθρώπινους πνεύμονες με τους ερευνητές να ανησυχούν έντονα για τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία των μωρών.

Επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό

Σύμφωνα με έρευνες τα μικροπλαστικά τα οποία έχουν μεταφερθεί στο ανθρώπινο αίμα, μπορούν να ταξιδέψουν σε όλο το σώμα και να εγκατασταθούν σε ορισμένα ανθρώπινα όργανα, όπως ο πνεύμονας. Οι ερευνητές ανησυχούν επειδή τα μικροπλαστικά και τα σωματίδια απο την ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλούν βλάβη στα ανθρώπινα κύτταρα οδηγώντας σε εκατομμύρια πρόωρους θανάτους ετησίως.

Ένα απο τα σημαντικότερα ζητήματα είναι ο μεγάλος αριθμός όσο και το μέγεθος των σωματιδίων που μπορεί να εισέλθουν στις κατώτερες περιοχές των πνευμόνων. Οι αεραγωγοί στα κατώτερα μέρη των πνευμόνων είναι μικρότεροι και πίστευαν πως θα φιλτράρουν ή θα παγιδέψουν τα  σωματίδια τέτοιων μεγεθών πριν φτάσουν τόσο βαθιά.

Σε αμερικανική μελέτη ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα το 1998 βρέθηκαν πλαστικές και φυτικές ίνες σε περισσότερα από 100 δείγματα. Πιο συγκεκριμένα στον καρκινικό ιστό του 97% των δειγμάτων βρέθηκαν αυτές οι πλαστικές ίνες.

Σε μελέτη που διεξήχθει το 2021 στη Βραζιλία βρέθηκαν μικροπλαστικά σε 13 από τα 20 άτομα που αναλύθηκαν. Το πολυαιθυλένιο, που χρησιμοποιείται στις πλαστικές σακούλες, ήταν ένα από τα πιο κοινά σωματίδια. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα μικροπλαστικά που εισήλθαν στο αναπνευστικό σύστημα μέσω της εισπνοής και του πόσιμου νερού έχουν επιβλαβή αποτελέσματα για την υγεία.

Μικροπλαστικά στο μητρικό γάλα

Μικροπλαστικά στο μητρικό γάλαΟι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα βρέφη είναι τόσο ευάλωτα που μπορεί να εκτεθούν σε χημικές ουσίες ακόμα και κατά το θηλασμό. Βέβαια παρά το γεγονός αυτό, ο θηλασμός πρέπει να θεωρείται μακράν ο καλύτερος τρόπος πρόσληψης τροφής ενός μωρού.

Στη Ρώμη της Ιταλίας πραγματοποιήθηκε μια σχετική έρευνα όπου ελήφθησαν δείγματα μητρικού γάλακτος από 34 υγιείς μητέρες, μια εβδομάδα μετά τον τοκετό. Στο 75% αυτών ανιχνεύθηκαν μικροπλαστικά. Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει τοξικές επιδράσεις των μικροπλαστικών σε ανθρώπινα κύτταρα, σε πειραματόζωα και σε θαλάσσιους οργανισμούς. Τα πλαστικά περιέχουν συχνά επιβλαβείς χημικές ουσίες, όπως οι φθαλικές ενώσεις, οι οποίες έχουν βρεθεί στο μητρικό γάλα στο παρελθόν.

Η ιταλική ομάδα εντόπισε μικροπλαστικά σε ανθρώπινους πλακούντες το 2020. «Έτσι η απόδειξη της παρουσίας μικροπλαστικών στο μητρικό γάλα αυξάνει τη μεγάλη μας ανησυχία για τον εξαιρετικά ευάλωτο πληθυσμό των βρεφών», δήλωσε η Δρ Valentina Notarstefano, στο Università Politecnica delle Marche, στην Ανκόνα της Ιταλίας.

Άλλη πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε ότι τα μωρά είναι εξίσου πιθανό να καταπίνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά την ημέρα μέσω του μπιμπερό αλλά και του αγελαδινού γάλατος.

Λόγω της μεγάλης ποσότητας πλαστικών που αποβάλλονται στο περιβάλλον, τα μικροπλαστικά μολύνουν όλο και περισσότερο τον πλανήτη, από την κορυφή του Έβερεστ έως τους βαθύτερους ωκεανούς. Οι άνθρωποι καταναλώνουν τα μικροσκοπικά σωματίδια μέσω της τροφής, μέσω της εισπνοής τους και κυρίως μέσω του πόσιμου νερού.

Στη πραγματικότητα όμως τα μικροπλαστικά είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Τα μικρότερα πλαστικά σε μέγεθος, τα “νανοπλαστικά” είναι πιθανώς πιο διαδεδομένα και τοξικά.

Το γεγονός της ύπαρξης μικροπλαστικών στο μητρικό γάλα δεν πρέπει να αποτρέψει τις γυναίκες απο το θηλασμό, αλλά να ωθήσει την κοινωνία στη πίεση των κυβερνήσεων για τη λήψη μέτρων σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος και του πόσιμου νερού, το οποίο αποτελεί μία απο τις κύριες πηγές μικροπλαστικών για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Πηγές: theguardian.com

Αυτή η καταχώριση δημοσιεύτηκε στο Blog και επισημάνθηκε με ετικέτα .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *