Εύρεση μικροπλαστικών στο 90% του εμφιαλωμένου νερού

εύρεση μικροπλαστικών στο 90% του εμφιαλωμένου νερού

Οι ερευνητές βρίσκουν ότι τα επίπεδα μικροπλαστικών και πλαστικών ινών σε δημοφιλείς μάρκες εμφιαλωμένου νερού θα μπορούσαν να είναι διπλάσια από αυτά που βρέθηκαν στο νερό της βρύσης.

Έρευνα Orb Media για τα μικροπλαστικά στο εφιαλωμένο νερό

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ) ανακοίνωσε μια ανασκόπηση σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους του πλαστικού στο πόσιμο νερό, μετά από μια νέα ανάλυση που πραγματοποιήθηκε σε ορισμένες από τις πιο δημοφιλείς μάρκες εμφιαλωμένου νερού στον κόσμο. Διαπιστώθηκε ότι πάνω από το 90% περιείχε μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικού. Μια προηγούμενη μελέτη διαπίστωσε επίσης υψηλά επίπεδα μικροπλαστικών στο νερό της βρύσης.

Στη νέα μελέτη, η ανάλυση 259 μπουκαλιών από 19 τοποθεσίες, σε 9 χώρες, σε 11 διαφορετικές μάρκες διαπίστωσε κατά μέσο όρο 325 πλαστικά σωματίδια για κάθε λίτρο νερού που πωλείται.

Σε ένα μπουκάλι Nestlé Pure Life, οι συγκεντρώσεις ήταν τόσο υψηλές όσο 10.000 πλαστικά σωματίδια ανά λίτρο νερού. Από τα 259 μπουκάλια που δοκιμάστηκαν, μόνο 17 ήταν χωρίς πλαστικά, σύμφωνα με τη μελέτη.

Σε επιστήμονες που εδρεύουν στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης στη Φρεντόνια ανατέθηκε από το δημοσιογραφικό έργο της Orb Media να αναλύσουν το εμφιαλωμένο νερό.

Οι επιστήμονες έγραψαν ότι «είχαν βρει περίπου δύο φορές περισσότερα πλαστικά σωματίδια μέσα σε εμφιαλωμένο νερό» σε σύγκριση με προηγούμενη μελέτη τους για το νερό της βρύσης, αναφέρεται από την Guardian.

Οι φιάλες που αναλύθηκαν αγοράστηκαν στις ΗΠΑ, την Κίνα, τη Βραζιλία, την Ινδία, την Ινδονησία, το Μεξικό, τον Λίβανο, την Κένυα και την Ταϊλάνδη.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν συγκεκριμένη μέθοδο (Nile red technique) για να φθορίζουν τα σωματίδια στο νερό. Η βαφή τείνει να κολλά στην επιφάνεια των πλαστικών αλλά όχι στα περισσότερα φυσικά υλικά.

Η μελέτη δεν έχει δημοσιευτεί σε περιοδικό και δεν έχει πραγματοποιηθεί επιστημονική αξιολόγηση από ομότιμους. Ο Δρ. Andrew Mayes, επιστήμονας του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας που ανέπτυξε την τεχνική αυτή (Nile red technique), είπε στην Orb Media ότι «είμαι ικανοποιημένος πως η μέθοδος έχει εφαρμοστεί προσεκτικά και κατάλληλα, με τρόπο που θα το έκανα και ο ίδιος στο εργαστήριο μου».

Οι μάρκες που η Orb Media είπε ότι είχε εξετάσει ήταν οι: Aqua (Danone), Aquafina (PepsiCo), Bisleri (Bisleri International), Dasani (Coca-Cola), Epura (PepsiCo), Evian (Danone), Gerolsteiner (Gerolsteiner Brunnen), Minalba (Grupo Edson Queiroz), Nestlé Pure Life (Nestlé), San Pellegrino (Nestlé) και Wahaha (Hangzhou Wahaha Group).

Ένας εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ) είπε στην Guardian ότι παρόλο που δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία σχετικά με τις επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία, γνώριζε ότι ήταν ένας αναδυόμενος τομέας ανησυχίας. Ο εκπρόσωπος είπε ότι ο Π.Ο.Υ θα «επανεξετάσει τα πολύ λιγοστά διαθέσιμα αποδεικτικά στοιχεία με στόχο τον εντοπισμό κενών αποδεικτικών στοιχείων και τη θέσπιση ερευνητικής ατζέντας για την πληρέστερη διεξοδική αξιολόγηση κινδύνου».

Έρευνα Story of Stuff για τις πλαστικές μικροΐνες

Μια δεύτερη άσχετη ανάλυση, που έχει κυκλοφορήσει, είχε ανατεθεί από την ομάδα εκστρατείας Story of Stuff και εξέταζε 19 μάρκες εμφιαλωμένου νερού στις ΗΠΑ. Και εκεί διαπιστώθηκαν πλαστικές μικροΐνες.

Η μάρκα Boxed Water περιείχε κατά μέσο όρο 58,6 πλαστικές ίνες ανά λίτρο. Το Ozarka και το Ice Mountain, που ανήκουν και τα δύο στη Nestlé, είχαν συγκεντρώσεις στα 15 και 11 σωματίδια ανά λίτρο, αντίστοιχα. Το Fiji Water είχε 12 πλαστικές ίνες ανά λίτρο.

Η Abigail Barrows, η οποία διεξήγαγε την έρευνα για την Story of Stuff στο εργαστήριό της στο Maine, είπε ότι υπήρχαν αρκετές πιθανές διαδρομές για την είσοδο των πλαστικών στα μπουκάλια.

«Οι πλαστικές μικροΐνες είναι εύκολα αερομεταφερόμενες. Σαφώς αυτό συμβαίνει όχι μόνο έξω αλλά και μέσα στα εργοστάσια. Θα μπορούσαν να έρθουν από τα fan coil ή και τα ρούχα που φοριούνται », είπε.

Ο Stiv Wilson, συντονιστής της εκστρατείας στη Story of Stuff, δήλωσε ότι η εύρεση πλαστικής μόλυνσης στο εμφιαλωμένο νερό ήταν επίσης προβληματική και «επειδή οι άνθρωποι πληρώνουν ένα τίμημα για αυτά τα προϊόντα».

Η Jacqueline Savitz, της ομάδας εκστρατείας Oceana, δήλωσε: «Γνωρίζουμε ότι τα πλαστικά συσσωρεύονται σε θαλάσσια ζώα και αυτό σημαίνει ότι και εμείς εκτίθενται. Μερικοί από εμάς κάθε μέρα. Μεταξύ των μικροπλαστικών στο νερό, των τοξικών χημικών ουσιών στα πλαστικά και της θανάσιμης έκθεσης στα θαλάσσια ζώα, αντιμετωπίζουμε μια τριπλή απειλή».

Οι απαντήσεις των εταιριών για τις πλαστικές ίνες

Η Nestlé επέκρινε τη μεθοδολογία της μελέτης Orb Media, ισχυριζόμενη σε δήλωση προς την CBC ότι η τεχνική που χρησιμοποιήθηκε (Nile red technique) θα μπορούσε να «δημιουργήσει λανθασμένα αποτελέσματα».

Η Coca-Cola είπε στο BBC ότι διαθέτει αυστηρές μεθόδους φιλτραρίσματος, αλλά αναγνώρισε ότι η παρουσία πλαστικών στο περιβάλλον σημαίνει ότι οι πλαστικές ίνες «μπορεί να βρεθούν σε ελάχιστα επίπεδα ακόμη και σε προϊόντα με υψηλή επεξεργασία».

Ένας εκπρόσωπος της Gerolsteiner είπε ότι η εταιρεία τους δεν μπορούσε επίσης να αποκλείσει την είσοδο πλαστικών σε εμφιαλωμένο νερό από εναέριες πηγές ή από διαδικασίες συσκευασίας. Ο εκπρόσωπος είπε ότι οι συγκεντρώσεις πλαστικών στο νερό από τις δικές τους αναλύσεις ήταν χαμηλότερες από αυτές που επιτρέπονται σε φαρμακευτικά προϊόντα.

Η Danone ισχυρίστηκε ότι η μελέτη της Orb Media χρησιμοποίησε μια μεθοδολογία που ήταν «ασαφής». Η Αμερικανική Ένωση Ποτών είπε ότι «παρέμεινε στην ασφάλεια» του εμφιαλωμένου νερού της, προσθέτοντας ότι η επιστήμη γύρω από τα μικροπλαστικά μόλις αναδύθηκε.

Η Guardian επικοινώνησε με τη Nestlé και την Boxed Water για σχόλια σχετικά με τη άλλη μελέτη της Story of Stuff, αλλά δεν είχε λάβει απάντηση κατά τη στιγμή της δημοσίευσης.

Πηγή : theguardian.com

Αυτή η καταχώριση δημοσιεύτηκε στο Blog και επισημάνθηκε με ετικέτα .