Πίνεις εμφιαλωμένο νερό; Όσα πρέπει να γνωρίζεις

Πίνεις νερό σε πλαστικό μπουκάλι;

Μάθε ποιους κινδύνους κρύβει το μπουκάλι με το νερό σου

Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί δεν πρέπει να παίρνεις πλαστικό μπουκάλι στην παραλία μαζί σου.
-Τι είναι τα μικροπλαστικά.

Οι ειδικοί υγείας υποστηρίζουν ότι πρέπει να καταναλώνουμε 8 ποτήρια νερό τη μέρα για να παραμένουμε ενυδατωμένοι, που σημαίνει ότι πολλοί άνθρωποι παίρνουν νερό μαζί τους, σε ένα επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι ή δοχείο. Ωστόσο, 60 εκατομμύρια πλαστικά μπουκάλια νερό καταλήγουν στις χωματερές κάθε μέρα. Οι κίνδυνοι και οι επιβλαβείς συνέπειες των πλαστικών μπουκαλιών αφορούν και την ανθρώπινη υγεία, πέρα από τις καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον.

Η κατανάλωση νερού από ένα πλαστικό μπουκάλι μπορεί να οδηγήσει σε έκπλυση χημικών και τοξικών ουσιών. Η έκπλυση χημικών ουσιών πραγματοποιείται όταν η θερμότητα κάνει τα τοξικά χημικά από το πλαστικό να απελευθερωθούν. Αυτό συμβαίνει όταν αφήνεις το μπουκάλι σου στο αυτοκίνητο ή όταν παίρνεις νερό στην παραλία. Επιπλέον, υπάρχουν πιθανότητες το νερό που πίνεις να περιέχει μόλυβδο, χλώριο, βακτήρια και εντομοκτόνα, που είναι τοξικά για την υγεία σου.

Μια έρευνα από το University of Michigan αποκάλυψε ότι οι καταναλωτές δαπανούν 300 φορές το κόστος του νερού της βρύσης για να πιούν εμφιαλωμένο νερό. Μάλιστα, οι ΗΠΑ αποτελούν τον #1 καταναλωτή εμφιαλωμένου νερού στον πλανήτη, καταναλώνοντας περίπου 61,4 δισεκατομμύρια λίτρα το χρόνο.

Επιπτώσεις των πλαστικών μπουκαλιών στην υγεία

Το 2012, ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων απαγόρευσε το bisphenol-A ή αλλιώς BPA από τις συσκευασίες για τις παιδικές τροφές. Οι εταιρείες εμφιαλωμένου νερού σύντομα ακολούθησαν το ίδιο παράδειγμα. Παρά την απαγόρευση και τον περιορισμό της χρήσης, υπάρχουν πολλές πιθανότητες να βρεθούν χημικές ουσίες στα πλαστικά μπουκάλια. Οι άνθρωποι που θέλουν να αυξήσουν την κατανάλωση νερού ίσως εκπλαγούν από το πώς αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία τους, ανάλογα με την πηγή του νερού.

Μετά από αξιολόγηση 18 εμφιαλωμένων προϊόντων, μια έρευνα αποκάλυψε ότι βρήκε σχεδόν 25.000 χημικές ουσίες στο νερό. Ανάμεσα σε αυτές, συγκαταλέγονται και μερικές που διαταράσσουν την ενδοκρινή και κατ’ επέκταση επηρεάζουν την ανθρώπινη υγεία. Επιπλέον, ο Αμερικάνικος Οργανισμός Φαρμάκων έχει ξεκινήσει να ελέγχει το εμφιαλωμένο νερό για E. coli, και έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι δείγματα νερού περιείχαν μούχλα, βενζόλιο, μικρόβια και σε μερικές περιπτώσεις αρσενικό.

Οι επιπτώσεις των πλαστικών μπουκαλιών στην υγεία οφείλονται στην έκθεση σε τοξικά και χημικά συστατικά και περιλαμβάνουν μια σειρά από συμπτώματα και παθήσεις. Ακόμα και οι μικρότερες ποσότητες θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον οργανισμό και να χειροτερεύσουν με το πέρασμα του χρόνου. Επιπροσθέτως, το ένα τέταρτο του νερού βρύσης δεν είναι πόσιμο καθώς δεν πληροί τις ανάλογες προδιαγραφές. Μια πρόσφατη έρευνα από το State University of New York δείχνει ότι υπάρχουν υψηλά επίπεδα μικροπλαστικών στο εμφιαλωμένο νερό, ειδικά σε δημοφιλείς μάρκες. Τα μικροπλαστικά είναι μικρά απομεινάρια πλαστικού μικρότερα από 5 χιλιοστά. Τα μικροπλαστικά εντοπίζονται στο 93% των πλαστικών μπουκαλιών και παρόλο που ο ΠΟΥ υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι τα μικροπλαστικά επηρεάζουν την υγεία σου, εξακολουθεί να αποτελεί πηγή ανησυχίας.

Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις των πλαστικών αποβλήτων

Τα πλαστικά μιας χρήσης δεν είναι μόνο επιβλαβή για την υγεία σου, αλλά παίζουν κι ένα μεγάλο ρόλο στην μόλυνση και σε άλλα περιβαλλοντικά προβλήματα. Συνήθως, ένα μπουκάλι νερό μιας χρήσης καταλήγει στη χωματερή, όπου η αποσύνθεσή σου απαιτεί μέχρι και 1.000 χρόνια, αν όχι περισσότερο. Σύμφωνα με μια μελέτη, οι κάτοικοι των ΗΠΑ αγοράζουν πάνω από μισό εκατομμύριο πλαστικά μπουκάλια την εβδομάδα. Αυτό σημαίνει σχεδόν 25 εκατομμύρια μπουκάλια νερό ετησίως με μόνο το 12% να ανακυκλώνεται. Επίσης, υπολογίζεται ότι μέχρι το 2050, ο ωκεανός θα περιέχει περισσότερο πλαστικό από ό,τι ψάρια.

Εναλλακτικές ενυδάτωσης

Υπάρχουν πολλές λύσεις που μπορούν να εφαρμόσουν οι άνθρωποι στην καθημερινότητά τους για να αυξήσουν την ενυδάτωσή τους και να αποφύγουν τους κινδύνους που σχετίζονται με τα πλαστικά μπουκάλια. Ένας τρόπος είναι να πίνουν νερό από τη βρύση, κάτι που ανάλογα με την τοποθεσία, μπορεί να συνεπάγεται τους δικούς του κινδύνους.

Η Real Water είναι η εταιρεία φίλτρων νερού που δίνει τη λύση σε αυτό ακριβώς το πρόβλημα. Εστιάζει δηλαδή στην ποιότητα του νερού δικτύου της κάθε περιοχής. Με βάση τις πληροφορίες που συγκεντρώνει συστήνει στον καταναλωτή το καταλληλότερο σύστημα επεξεργασίας του πόσιμου νερού. Προσθέτοντας ένα φίλτρο στο νερό της βρύσης, μπορείς να αξιοποιήσεις ό,τι υπάρχει ήδη με τρόπο που είναι υγιεινός για σένα.

Ένας άλλος τρόπος είναι τα επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια, τα οποία είναι ιδιαίτερα δημοφιλή τα τελευταία χρόνια. Υπάρχουν μάλιστα πολλές επιλογές, καθώς κρατούν ζεστό ή κρύο το περιεχόμενό τους, ξαναγεμίζουν και μπορείς να τα έχεις παντού μαζί σου.

Η λύση για καλύτερη ενυδάτωση είναι απλή : αντί να αγοράζεις εμφιαλωμένο νερό, που κοστίζει στον προϋπολογισμό σου και επιβαρύνει το περιβάλλον, γιατί να μην κάνεις βελτιώσεις στο νερό από τη βρύση σου;

Αυτή η καταχώριση δημοσιεύτηκε στο Blog και επισημάνθηκε με ετικέτα .