Ποιός είναι ο ρόλος της βιομηχανίας νερού στην κλιματική αλλαγή;

κλιματική αλλαγή

Ποιος είναι ο ρόλος του νερού στην κλιματική αλλαγή; Η νέα έκθεση της XPV Water Partners διερευνά τη σχέση μεταξύ του νερού και της κλιματικής αλλαγής, καθώς και τον τρόπο που μπορεί να συμβάλλει στον μετριασμό της η βιομηχανία νερού.

Ο ρόλος του νερού

Το νερό είναι το κύριο μέσο από το οποίο αισθανόμαστε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με την XPV Water Partners, μία καναδική επενδυτική εταιρεία που εστιάζει στο νερό, τα αποβλήτα και το περιβάλλον.

Στοιχεία από τα Ηνωμένα Έθνη δείχνουν ότι οι συλλογικές εκπομπές της βιομηχανίας νερού προκαλούν το 10% των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως.

Στην έκθεσή της, η XPV ανέφερε ότι είναι λάθος να μην λαμβάνεται υπόψιν ο κλάδος του νερού  στις στρατηγικές μετριασμού και προσαρμογής της κλιματικής αλλαγής .

Ως εκ τούτου, η XPV ανάλυσε τρεις τομείς στους οποίους το νερό και η κλιματική αλλαγή έχουν σοβαρό αντίκτυπο ο ένας στον άλλο.

Βρίσκοντας τη σχέση

Ενέργεια
Ο πρώτος συνδετικός κρίκος κατά την XPV είναι η ενεργειακή ένταση στη βιομηχανία νερού. Επί του παρόντος, ο κλάδος του νερού αντιπροσωπεύει το 4% της παγκόσμιας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Ενέργειας. Σε αυτό περιλαμβάνεται η εξόρυξη, η διανομή και η επεξεργασία νερού και λυμάτων.

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι η βιομηχανία νερού καταναλώνει θερμική ενέργεια για την τροφοδοσία αντλιών άρδευσης και μονάδων αφαλάτωσης, ίση με αυτή που θα παράγονταν από 50 εκατομμύρια τόνους πετρελαίου και αερίου.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η κατανάλωση ενέργειας των επιχειρήσεων νερού και λυμάτων αντιπροσωπεύει το 30-40% του συνολικού ενεργειακού κόστους ενός δήμου. Μέχρι το 2040, αναμένεται ότι η παγκόσμια κατανάλωση ενέργειας στην βιομηχανία νερού θα διπλασιαστεί.

Αέρια θερμοκηπίου
Ο δεύτερος συνδετικός κρίκος κατά την XPV είναι η ποσότητα των αερίων του θερμοκηπίου που παράγονται από τα λύματα και τα μολυσμένα ύδατα.

Σύμφωνα με την UN Water, περίπου το 80% των παγκόσμιων λυμάτων αποβάλλεται – σε μεγάλο βαθμό χωρίς επεξεργασία – πίσω στο περιβάλλον, μολύνοντας ποτάμια, λίμνες και ωκεανούς.

Τα μη επεξεργασμένα λύματα έχουν αποτύπωμα άνθρακα περίπου τριπλάσιο από αυτό των ίδιων επεξεργασμένων λυμάτων, εκτός και εάν έχει γίνει σωστή διαχείριση. Τα λύματα απελευθερώνουν σημαντικές ποσότητες μεθανίου και οξειδίου του αζώτου πίσω στο περιβάλλον.

Τα μη επεξεργασμένα ή ακατέργαστα λύματα που αποβάλλονται μπορεί να βλάψουν και να οδηγήσουν υδάτινα τμήματα σε μόλυνση, η οποία θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Η XPV πρόσθεσε ότι οι ερευνητές εκτιμούν πως οι εκπομπές μεθανίου από μολυσμένα ύδατα θα αυξηθούν κατά 30-90% τον επόμενο αιώνα.

Κακή υποδομή
Με την κλιματική αλλαγή αυξάνεται ο κίνδυνος ακραίων καιρικών φαινομένων.
Οι τυφώνες, οι καταιγίδες και οι πλημμύρες είναι δυσβάσταχτες για τις υπάρχουσες υποδομές νερού, λυμάτων και όμβριων υδάτων, οι οποίες είναι ήδη τεταμένες λόγω του συνεχώς αυξανόμενου πληθυσμού.

Το αποτέλεσμα είναι ζημιές δισεκατομμυρίων δολαρίων σε υποδομές, περιουσίες και φυσικά οικοσυστήματα, συν τους αυξανόμενους κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία και τις σοβαρές και δυσανάλογες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις για τους φτωχότερους πληθυσμούς.

Τρεις τρόποι με τους οποίους η βιομηχανία νερού μπορεί να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή

  • Η πρώτη πρόταση της XPV είναι να “γίνουν περισσότερα με λιγότερα”. Η απλή μείωση της ποσότητας και των απωλειών του νερού μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα. Ακόμα, εάν τα συστήματα νερού αναβαθμιστούν και γίνουν πιο αποτελεσματικά, θα χρειάζεται λιγότερη ενέργεια και λιγότερες κλιματικά-επικίνδυνες διεργασίες νερού.
  • Ο δεύτερος τρόπος με τον οποίο η βιομηχανία νερού μπορεί να έχει αντίκτυπο στην κλιματική αλλαγή είναι να αυξήσει τις προσπάθειες για την προστασία του περιβάλλοντος. Ενθαρρύνοντας την ευρεία υιοθέτηση της επεξεργασίας λυμάτων, βελτιώνοντας τη διαχείριση των όμβριων υδάτων και καθιστώντας πιο αποδοτική τη διαχείριση των υποδομών, ο κλάδος του νερού μπορεί να μειώσει τη ζημιά του στο περιβάλλον.
  • Η τελική πρόταση αφορά την ανάκτηση και την επαναχρησιμοποίηση του νερού, αλλά και τη χρήση ανανεώσιμων πηγών νερού και ενέργειας.

Πηγή εικόνας: freepik.com