Τέλεια γήπεδα; Το “Κόστος” για την εξοικονόμηση του νερού στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ

Το "Κόστος" του νερού

Το Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA στο Κατάρ συγκέντρωσε μεγάλη διαμάχη τόσο από την άποψη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όσο και από τους αυστηρούς κοινωνικούς νόμους της χώρας. Καθώς η λήξη πλησιάζει, θα εξετάσουμε το κόστος του νερού για τη διοργάνωση του μεγαλύτερου αθλητικού τουρνουά στον κόσμο σε μια χώρα που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την αφαλάτωση.

Το “Κόστος” του νερού

10.000 Λίτρα ανά Γήπεδο

Υπολογίζεται ότι κάθε γήπεδο ποδοσφαίρου για το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ απαιτεί 10.000 λίτρα αφαλατωμένου νερού την ημέρα.

Το Κατάρ, στο πλαίσιο της δημιουργίας του μεγαλύτερου αθλητικού γεγονότος στον κόσμο, έχει τώρα οκτώ στάδια που απαιτούν συνολικά 80.000 λίτρα νερού κάθε μέρα.

Εκτός από τα αγωνιστικά γήπεδα, το Κατάρ έχει κατασκευάσει επίσης 136 γήπεδα προπόνησης που απαιτούν ακόμη περισσότερο νερό για να διατηρηθούν κατάλληλα.

Στις αρχές του τρέχοντος έτους, το Reuters ανέφερε τις προσπάθειες που γίνονται για την κατασκευή και τη συντήρηση των γηπέδων ποδοσφαίρου.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, οι φροντιστές του Κατάρ άρχισαν να εκτοξεύουν κρύο αέρα για να εξασφαλίσουν ότι ο χλοοτάπητας θα πετύχει σε μια χώρα με έρημο όπως το Κατάρ.

Η φιλοδοξία ήταν να βελτιωθεί η ποιότητα του χλοοτάπητα και να αυξηθεί ο αριθμός των γηπέδων ποδοσφαίρου προσπαθώντας να μιμηθούν τον χειμώνα στις χώρες του  Περσικού Κόλπου, όπου οι θερμοκρασίες μπορούν να φτάσουν και τους 40°C το φθινόπωρο.

“Οι καιρικές συνθήκες και το κλίμα καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την επίτευξη του επίπεδου των κριτηρίων απόδοσης που έχουμε θέσει για τον εαυτό μας, αλλά τα καταφέραμε”, ανέφερε  σε συνέντευξη του στο Reuters ο Haitham Al Sharef, ένας Σουδανός πολιτικός μηχανικός που εργάζεται στα γήπεδα του Κατάρ από το 2007.

Επιπλέον, το Κατάρ φέρεται να μεταφέρει εναέρια 140 τόνους σπόρους χόρτου ετησίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες με ειδικά αεροσκάφη ελεγχόμενου κλίματος ενώ τα γήπεδα ποτίζονται με αφαλατωμένο θαλασσινό νερό , είπε ο Al Sharef στο Reuters .

Μόνο η κορυφή του παγόβουνου

Εκτός από τα κύρια γήπεδα, ένα επιπλέον αποθεματικό γρασίδι 425.000 τετραγωνικών μέτρων, ίσο με αξία 40 γηπέδων ποδοσφαίρου, αναπτύχθηκε σε μια φάρμα βόρεια της πρωτεύουσας του Κατάρ, Ντόχα.

Σύμφωνα με προηγούμενα στοιχεία στο Κατάρ, αυτός ο αποθεματικός χλοοτάπητας απαιτεί 400.000 λίτρα νερού καθημερινά.

Αυτός ο αποθεματικός χλοοτάπητας μπορεί να συγκομιστεί , να μεταφερθεί σε ένα στάδιο και να τοποθετηθεί έτοιμος για παιχνίδι σε μόλις οκτώ ώρες, είπε ο Mohamed Al Atwaan, ο οποίος εργάστηκε ως διευθυντής έργου στο Stadium 974, το μοναδικό παραθαλάσσιο στάδιο στη φετινή εκδήλωση.

«Όταν έχεις φθορά, θέλεις το γρασίδι να συνεχίσει να μεγαλώνει για να ανακάμψει», είπε ο Al Sharef.

«Αν σπείρετε το γήπεδο πολύ νωρίς, θα έχετε βλάστηση, αλλά το χειμωνιάτικο γρασίδι στην ουσία δεν θα αναπτυχθεί και στο τέλος θα ξεραθεί επειδή είναι πολύ ζεστό».

Οι φροντιστές πυροδότησαν τον χειμώνα τον Σεπτέμβριο, σπέρνοντας γήπεδα με σίκαλη, μια μέθοδο που τα τελευταία τρία χρόνια έχει δημιουργήσει ανθεκτικά γήπεδα .

Το Κατάρ αντιμετώπισε επίσης τον κίνδυνο εμφάνισης μυκήτων και ασθενειών με μια ρουτίνα συντήρησης που περιλαμβάνει χημικά παρασκευάσματα, χλοοκοπτικά που μπορούν να σκουπίσουν με ηλεκτρική σκούπα και ακόμη ένα υπόγειο σύστημα που απορροφά την υπερβολική υγρασία, σύμφωνα με έναν σύμβουλο γηπέδου της UEFA.

Η μοίρα της αφαλάτωσης

Η Guardian αναφέρει ότι η αφαλάτωση προβλέπεται να εκτιναχθεί κατά 37 τοις εκατό στην περιοχή του Περσικού Κόλπου τα επόμενα πέντε χρόνια.

Χωρίς ιστορικά φυσικούς υδάτινους πόρους, το Κατάρ υπήρξε προπύργιο θερμικής αφαλάτωσης στη Μέση Ανατολή, μαζί με τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ).

Το Κατάρ διαθέτει τρεις κύριες μονάδες αφαλάτωσης, μία στο Ras Abu Fontas νότια της Ντόχα και δύο στο Ras Laffan. Η μονάδα αφαλάτωσης θαλασσινού νερού Ras Abu Fontas (RAF) A2 έχει δυναμικότητα 160.000 m3/ημέρα.

Ενώ το Κατάρ ονειρευόταν η εθνική του ομάδα να πάει μακριά στο φετινό τουρνουά, παραμένουν ερωτήματα σχετικά με το αν αυτό ήταν το πιο διψασμένο Παγκόσμιο Κύπελλο όλων των εποχών!

Πηγή : aquatechtrade.com