O Χαλκός στο Νερό και οι Επιπτώσεις του στον Ανθρώπινο Οργανισμό

χαλκός

Ως μεταλλικό στοιχείο που υπάρχει ευρέως στη φύση, ο χαλκός μπορεί να βρεθεί και στο νερό. Είναι ένα από τα πρώτα μέταλλα που χρησιμοποιήθηκαν από τον άνθρωπο και έχει ποικίλες εφαρμογές. Παρότι το σώμα μας έχει ανάγκη τα ιχνοστοιχεία του χαλκού, η υπερβολική ποσότητα μπορεί να αποδειχθεί επιβλαβής για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Πώς ο χαλκός εισχωρεί στο πόσιμο νερό

Ο χαλκός εισέρχεται στο πόσιμο νερό καθώς περνά μέσα από το υδραυλικό σύστημα του σπιτιού σας.
Η κύρια πηγή χαλκού στο πόσιμο νερό είναι η διάβρωση των οικιακών σωλήνων, των βρυσών και των εξαρτημάτων που συνδέονται με το σύστημα σωληνώσεων του νερού. Το νερό απορροφά τον χαλκό όταν διέρχεται από υδραυλικά συστήματα όπως οι σωλήνες, τα εξαρτήματα σωληνώσεων και οι μπρούτζινες βρύσες. Η ποσότητα του χαλκού στο νερό εξαρτάται από τον τύπο και την ποσότητα των μεταλλικών στοιχείων του νερού, το χρονικό διάστημα που βρίσκεται το νερό στο σωλήνα, τη θερμοκρασία του νερού και την οξύτητά του.

Ποια είναι τα ασφαλή επίπεδα χαλκού στο πόσιμο νερό

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά οι ενήλικες να καταναλώνουν 0,03 mg χαλκού ανά κιλό σωματικού βάρους την ημέρα. Η ποσότητα πρόσληψης για τις έγκυες γυναίκες και τα βρέφη πρέπει να διπλάσια. Η έλλειψη χαλκού μπορεί να προκαλέσει διάφορες ασθένειες, και για αυτό το λόγο πολλές φορές λαμβάνονται συμπληρωματικές βιταμίνες που περιέχουν χαλκό.
Σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA), τα επίπεδα χαλκού στο νερό είναι ασφαλές να διατηρούνται σε 1,3 μέρη ανά εκατομμύριο (ή 1,3 mg/L) ή λιγότερο. Η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος έχει θέσει ένα όριο στα 1,3 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm) ως το μέγιστο επίπεδο μόλυνσης για τον χαλκό στο νερό, το οποίο είναι μια ποσότητα που δεν μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία.

Ποιες είναι οι παρενέργειες του χαλκού στο πόσιμο νερό

Ο χαλκός παίζει σημαντικό ρόλο στη καλή λειτουργία των νευρικών κυττάρων και του ανοσοποιητικού συστήματος. Επίσης βοηθά στη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων και στην απορρόφηση του κολλαγόνου απο το σώμα. Ωστόσο, η υπερβολική πρόσληψη χαλκού μπορεί να επηρεάσει την υγεία του ήπατος και των νεφρών, προκαλώντας:

  • ναυτία
  • εμετό
  • διάρροια και κράμπες στο στομάχι

Τα παιδιά ηλικίας κάτω του ενός έτους και οι ηλικιωμένοι είναι πιο ευαίσθητοι στις τοξικές του επιδράσεις. Από άποψη υγείας, ο χαλκός πρέπει να είναι μικρότερος από 2 mg/L στο πόσιμο νερό, ενώ σε ποσότητα μεγαλύτερη από 3 mg/L το νερό θα έχει περίεργη μυρωδιά.

Πώς να καταλάβετε εάν υπάρχει χαλκός στο νερό

Η περιεκτικότητα σε χαλκό στο νερό μπορεί να παρατηρηθεί με γυμνό μάτι. Τα χαμηλά επίπεδα χαλκού στο νερό συχνά αφήνουν πράσινους/μπλε λεκέδες στις βρύσες, στα υδραυλικά, τους νιπτήρες, στο ντους ή στις τουαλέτες. Σε αυτό το σημείο το νερό είναι ακόμα ασφαλές για κατανάλωση, και συνήθως χωρίς πικρή ή μεταλλική γεύση. Τα υψηλά επίπεδα χαλκού συχνά αφήνουν μια μεταλλική ή δυσάρεστη πικρή γεύση στο πόσιμο νερό. Σε αυτό το σημείο το νερό μπορεί να μην είναι ασφαλές για κατανάλωση και θα πρέπει πραγματοποιήσετε μια επαγγελματική ανάλυση του νερού.

Πώς να αφαιρέσετε τον χαλκό από το νερό

Τα συστήματα αντίστροφης ώσμωσης, και τα φίλτρα ανταλλαγής ιόντων είναι 2 αποτελεσματικοί μέθοδοι για την απομάκρυνση του χαλκού από το νερό. Αξίζει να γνωρίζετε ότι το βράσιμο όχι μόνο δεν μπορεί να αφαιρέσει τον χαλκό απο το νερό αλλά αντίθετα μπορεί να αυξήσει τη συγκέντρωση του χαλκού λόγω της εξάτμισης του νερού. Επιπλέον, η κοινή διαδικασία απολύμανσης με χλώριο δεν βοηθά στην αφαίρεση του χαλκού από το νερό.

Αντίστροφη Ώσμωση
Η αντίστροφη ώσμωση είναι μια τεχνολογία φιλτραρίσματος, όπου ασκείται συγκεκριμένη πίεση στο νερό, το οποίο στη συνέχεια διέρχεται μέσα από μια ημιπερατή μεμβράνη. Η μεμβράνη περιέχει πολυάριθμους μικροσκοπικούς πόρους με μέγεθος 0,0001 micron, το οποίο επιτρέπει μόνο στα μόρια του νερού να περνούν ενώ εμποδίζει τα κατάλοιπα όπως ο χαλκός. Το σύστημα αντίστροφης όσμωσης έχει γίνει ένα από τα πιο δημοφιλή συστήματα φιλτραρίσματος νερού για οικιακή χρήση. Το σύστημα τοποθετείται συνήθως κάτω από τον νεροχύτη της κουζίνας και παράγει καθαρό νερό μέσω μιας ξεχωριστής βρύσης.

Αραγωνίτης (Τεχνολογία Ανταλλαγής Ιόντων)
Η ανταλλαγή ιόντων είναι ένας άλλος πολύ καλός τρόπος για να αφαιρέσετε τον χαλκό από το νερό. Είναι μια φυσικοχημική διεργασία κατά την οποία επιτυγχάνεται μεταφορά ιόντων από το νερό του δικτύου στο φυσίγγιο του Αραγωνίτη και αντίστροφα. Έτσι τα ιόντα του χαλκού ανταλλάσσονται με ιόντα υδρογόνου ή ιόντα υδροξυλίου. Τα φίλτρα ανταλλαγής ιόντων όχι μόνο θα αφαιρέσουν τα βαρέα μέταλλα όπως ο χαλκός, αλλά θα μειώσουν και τη σκληρότητα του νερού αφαιρώντας μεταλλικά στοιχεία όπως το ασβέστιο και το μαγνήσιο.

Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο να εισχωρήσει ο χαλκός στο νερό

Ο χαλκός μπορεί να συσσωρευτεί εύκολα όταν η βρύση δεν χρησιμοποιείται για 6 ή περισσότερες ώρες, επομένως για να μειώσετε τις πιθανότητες εισόδου του χαλκού στο νερό, μπορείτε να ανοίγετε τη βρύση και να αφήνετε το κρύο νερό να τρέχει περίπου για 30 δευτερόλεπτα κάθε πρωί. Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί ότι το νερό πρέπει να είναι κρύο, καθώς στο ζεστό νερό ο χαλκός μπορεί να διαλυθεί, και έτσι να παραμείνει στις σωληνώσεις.

Εάν έχετε περαιτέρω απορίες σχετικά με το πως χαλκός εισέρχεται στο νερό και πως μπορείτε να προστατευτείτε απο αυτόν, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας. Θα χαρούμε να σας εξυπηρετήσουμε!

Αυτή η καταχώριση δημοσιεύτηκε στο Blog και επισημάνθηκε με ετικέτα .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *