Το Cloud, οι Βάσεις Δεδομένων και οι επιπτώσεις στο Νερό

οι Βάσεις Δεδομένων και οι επιπτώσεις στο Νερό

Το Cloud έχει αλλάξει το παιχνίδι, όχι μόνο για τη βιομηχανία της τεχνολογίας αλλά και για το διαδίκτυο συνολικά. Το Dropbox και το Google Drive αποτελούν μερικές από τις πιο δημοφιλείς υπηρεσίες αποθήκευσης που βασίζονται στο Cloud, οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις και στους ανθρώπους να αποθηκεύουν πιο αποτελεσματικά και με χαμηλότερο κόστος τα δεδομένα τους. Ωστόσο, με αυτόν τον απλό, γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο αποθήκευσης δεδομένων έρχεται μια νέα σειρά προκλήσεων – συγκεκριμένα, οι επιπτώσεις του Cloud στο νερό και ο αντίκτυπος που έχει στο περιβάλλον μας.

Επιπτώσεις του Cloud στο νερό

Μέσω μιας μελέτης του Ινστιτούτου Έρευνας του Ειρηνικού διαπιστώθηκε ότι τα κέντρα δεδομένων χρησιμοποιούν περίπου 260 δισεκατομμύρια γαλόνια νερού ετησίως, ενώ ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με μια ερευνητική εργασία του Nature Partner Journals | Clean Water, ο τομέας της τεχνολογίας θα γνωρίσει τεράστια ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, αναμένοντας έως το 2030 να βρίσκονται online 29,3 δισεκατομμύρια συσκευές. Για την αξιόπιστη υποστήριξη των διαδικτυακών υπηρεσιών που χρησιμοποιούνται από αυτό το μεγάλο αριθμό χρηστών, θα χρειαστεί να κατασκευαστούν ακόμα περισσότερα κέντρα δεδομένων σε όλο τον κόσμο.

Προς τα τέλη του 2021, αποκαλύφθηκε ότι ένα κέντρο δεδομένων στη Βόρεια Ολλανδία κατανάλωσε 84 εκατομμύρια λίτρα πόσιμου νερού, παρά τις χαμηλές εκτιμήσεις κατανάλωσης.

Καθώς οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να μετακινούνται στο Cloud και οι καταναλωτές συνεχίζουν να απαιτούν περισσότερες υπηρεσίες που απαιτούν δεδομένα, η ζήτηση για νερό θα αυξάνεται συνεχώς.

Τι κάνουν οι εταιρείες τεχνολογίας για να μειώσουν τον αντίκτυπό τους;

Μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της τεχνολογίας λαμβάνουν μέτρα για να μειώσουν τον αντίκτυπό τους στη κατανάλωση του νερού. Για παράδειγμα, η Google, η οποία είχε 15,8 δισεκατομμύρια λίτρα κατανάλωση νερού το 2018, έχει δεσμευτεί να χρησιμοποιεί 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για την τροφοδοσία των κέντρων δεδομένων της. Επιπλέον, έχει αναπτύξει ένα προσαρμοσμένο σύστημα ψύξης που χρησιμοποιεί 50% λιγότερο νερό από τα παραδοσιακά συστήματα.

Ταυτόχρονα, η Amazon ακολούθησε το παράδειγμά της και δεσμεύτηκε επίσης να χρησιμοποιεί 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για την τροφοδοσία των κέντρων δεδομένων της. Επίσης όπως και η Google, έχει αναπτύξει ένα προσαρμοσμένο σύστημα ψύξης που χρησιμοποιεί 50% λιγότερο νερό από τα παραδοσιακά συστήματα. Ακόμα έχει κατασκευάσει ένα κέντρο δεδομένων στη Βιρτζίνια που χρησιμοποιεί ανακτημένο νερό από μια τοπική μονάδα επεξεργασίας.

Η Microsoft, η οποία είχε 3,6 δισεκατομμύρια λίτρα κατανάλωσης νερού το 2018, έχει δεσμευτεί να χρησιμοποιεί 60% ανανεώσιμη ενέργεια για την τροφοδοσία των κέντρων δεδομένων της έως το 2025. Επί του παρόντος εργάζεται για την ανάπτυξη νέων σχεδίων για κέντρα δεδομένων που χρησιμοποιούν 90% λιγότερο νερό από τα παραδοσιακά κέντρα.

Παρόλα αυτά δεν είναι μόνο οι μεγάλοι παίκτες που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το ζήτημα. Οι μικρές και οι νεοσύστατες επιχειρήσεις εντάσσονται επίσης στον αγώνα κατά της εκτεταμένης χρήσης νερού στα κέντρα δεδομένων.

Μέσω δημιουργικών λύσεων και αποφασιστικής προσπάθειας βρίσκουν νέους τρόπους για να μειώσουν την ποσότητα των πόρων που χρησιμοποιούνται. Ένα παράδειγμα μικρότερης επιχείρησης που άνοιξε το δρόμο είναι η EcoDataCenter, μια σουηδική εταιρεία που παρέχει υπηρεσίες αποθήκευσης δεδομένων που τροφοδοτείται 100% από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Το μέλλον της χρήσης του νερού στα κέντρα δεδομένων

Καθώς οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να αποθηκεύουν τα δεδομένα τους στο Cloud και οι καταναλωτές απαιτούν περισσότερες υπηρεσίες που απαιτούν δεδομένα, η ζήτηση για νερό θα αυξάνεται. Γι’ αυτό είναι σημαντικό οι επιχειρήσεις να γνωρίζουν τον αντίκτυπο που έχει στο περιβάλλον μας η αποθήκευση των δεδομένων στο Cloud και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα.

Ευτυχώς, υπάρχουν πολλές εταιρείες που εργάζονται συνειδητά για την εύρεση καινοτόμων λύσεων για τη μείωση της χρήσης νερού στα κέντρα δεδομένων. Έτσι, παρότι απαιτούνται ακόμα περισσότερες ενέργειες, υπάρχει λόγος αισιοδοξίας σχετικά με τη μείωση της επίδρασης του Cloud στο περιβάλλον μας.

Πηγή Φωτογραφίας: unsplash.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *