Τελικά είναι απάτη τα φίλτρα νερού;

Τελικά είναι απάτη τα φίλτρα νερού;

Δεν είναι λίγες οι φορές, όπου, είτε λόγω της κακής πληροφόρησης που επικρατεί στο διαδίκτυο, είτε λόγω μιας πιεστικής και βεβιασμένης αγοράς, αρκετοί άνθρωποι έχουν οδηγηθεί στην επιλογή ενός φίλτρου νερού το οποίο δεν είναι κατάλληλο για να κατακρατήσει τους ρύπους που βρίσκονται στο νερό τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μείνουν δυσαρεστημένοι και έτσι να τους δημιουργηθεί η απορία σχετικά με το αν τα φίλτρα νερού είναι απάτη.

Μετά από μια τέτοια κακοφωνία αμφιβολιών, είναι ζωτικής σημασίας να εμβαθύνουμε στις τεχνολογίες που κρύβονται πίσω από τα συστήματα φιλτραρίσματος νερού και να διαχωρίσουμε την πραγματικότητα από τη φαντασία.

Αν και καμία τεχνολογία δεν είναι άψογη, η ευρύτερη άποψη των ειδικών είναι ότι τα φίλτρα νερού διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στη βελτίωση της ποιότητας του νερού και στη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Καταρρίπτοντας το μύθο σχετικά με την απάτη των φίλτρων νερού

Η πρώτη διάψευση σε αυτό το ερώτημα έρχεται μέσα από τις διαπιστευμένες τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται. Το φιλτράρισμα του νερού βασίζεται σε αυστηρές επιστημονικές αρχές. Οι διάφοροι μέθοδοι φιλτραρίσματος, έχουν ερευνηθεί εκτενώς και έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές στην απομάκρυνση μολυσματικών παραγόντων όπως βακτήρια και ιοί έως βαρέα μέταλλα και χημικές ουσίες. Οι μέθοδοι αυτοί υποβάλλονται σε ενδελεχείς δοκιμές για να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα και η ασφάλειά τους. Πιο συγκεκριμένα κάποιες απο τις πιο γνωστές τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται είναι:

  • Η αντίστροφη όσμωση
    Είναι μία τεχνολογία η οποία έχει χρησιμοποιηθεί σε πολλές βιομηχανικές περιπτώσεις, αποδεικνύοντας την αποτελεσματικότητά της στο καθαρισμό του νερού, κατακρατώντας σχεδόν το 99,9% των μολυσματικών ουσιών, όπως το αρσενικό και τα υπόλοιπα βαρέα μέταλλα.
  • Ο ενεργός άνθρακας
    Ακόμη μια τεχνολογία που χρησιμοποιείται στα συστήματα φιλτραρίσματος, για την οποία έχουν γίνει πάρα πολλές έρευνες που αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα του έναντι διαφόρων μολυσματικών ουσιών όπως οι το χλώριο, τα παράγωγα του και οι πτητικές οργανικές ενώσεις (VOCs).
  • Η υπεριώδης ακτινοβολία (UV)
    Ο καθαρισμός με υπεριώδη ακτινοβολία (UV) χρησιμοποιεί υπεριώδες φως για την απολύμανση του νερού αδρανοποιώντας βακτήρια, ιούς και άλλα παθογόνα. Το υπεριώδες φως καταστρέφει το γενετικό υλικό των μικροοργανισμών, εμποδίζοντάς τους να αναπαραχθούν και να προκαλέσουν ασθένεια.
πιστοποίηση για την ασφάλεια των φίλτρων

Διασφάλιση της ποιότητας μέσω των πιστοποιήσεων

Οι κυβερνήσεις παγκοσμίως έχουν θεσπίσει αυστηρούς κανονισμούς και πρότυπα για την ποιότητα του πόσιμου νερού. Για να εξασφαλιστεί ότι οι εταιρίες των φίλτρων νερού ακολουθούν αυτά τα πρότυπα, υπάρχουν διάφοροι οργανισμοί, οι οποίοι διεξάγουν αξιολογήσεις και δίνουν τις ανάλογες πιστοποιήσεις. Τα φίλτρα που έχουν λάβει αυτές τις πιστοποιήσεις, παρέχουν στους καταναλωτές τη βεβαιότητα της αποτελεσματικότητάς τους.

Μεταξύ των σημαντικότερων ρυθμιστικών οργανισμών είναι:

  1. Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (NSF)
    Ο NSF είναι ένας ανεξάρτητος, διαπιστευμένος οργανισμός που αναπτύσσει και διατηρεί πρότυπα δημόσιας υγείας και προγράμματα πιστοποίησης για διάφορες βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένης της επεξεργασίας και διήθησης νερού.

    Πρότυπα NSF/ANSI: Τα πρότυπα NSF/ANSI καθορίζουν τις απαιτήσεις για το σχεδιασμό, την κατασκευή, τις επιδόσεις και τα υλικά που χρησιμοποιούνται στα συστήματα επεξεργασίας και διήθησης νερού. Τα πρότυπα αυτά καλύπτουν διάφορες πτυχές, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των ρύπων, της δομικής ακεραιότητας και της ασφάλειας των υλικών.

  2. Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA)
    Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η EPA ρυθμίζει την ποιότητα του πόσιμου νερού και θεσπίζει πρότυπα στο πλαίσιο του νόμου περί ασφαλούς πόσιμου νερού (SDWA). Η EPA καθορίζει τα μέγιστα επίπεδα των ρύπων (MCL) για διάφορες μολυσματικές ουσίες και επιβλέπει την επιβολή των προτύπων ποιότητας του νερού.

    Πρόγραμμα WaterSense: Το πρόγραμμα WaterSense της EPA προωθεί προϊόντα και πρακτικές αποδοτικής χρήσης του νερού, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων φιλτραρίσματος νερού. Τα πιστοποιημένα με το WaterSense προϊόντα πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια για την αποδοτικότητα και την απόδοση του νερού, παρέχοντας στους καταναλωτές τη βεβαιότητα της ποιότητας και της εξοικονόμησης νερού.

  3. Ένωση Ποιότητας Νερού (WQA): Η WQA είναι μια εμπορική ένωση που προσφέρει προγράμματα πιστοποίησης για προϊόντα και επαγγελματίες επεξεργασίας νερού. Τα πιστοποιημένα από την WQA προϊόντα υποβάλλονται σε δοκιμές για να εξακριβωθεί η απόδοσή τους και η συμμόρφωσή τους με τα πρότυπα του κλάδου.

Πέρα από αυτές τις πιστοποιήσεις, υπάρχουν και άλλες οι οποίες αποδεικνύουν την ποιότητα των κατακρατήσεων, όπως:

  • Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA)
  • Οργανισμός Τυποποίησης Τροφίμων (FSA) κ.α.

Με την τήρηση των καθιερωμένων προτύπων και την απόκτηση σχετικών πιστοποιήσεων, οι κατασκευαστές αποδεικνύουν τη δέσμευσή τους στην ποιότητα, παρέχοντας στους καταναλωτές εμπιστοσύνη σχετικά με την απόδοση και την ασφάλεια των φίλτρων.

Είναι επικίνδυνα τα φίλτρα νερού;

Η πραγματικότητα είναι ότι τα φίλτρα νερού μπορεί να γίνουν επικίνδυνα για 2 λόγους:

  1. Αρχικά αυτό μπορεί να συμβεί όταν αγοράσουμε φίλτρα τα οποία κατώτερης ποιότητας και δεν έχουν κάποια πιστοποίηση, αναφορικά με τους ρύπους που κατακρατάνε.
  2. Η άλλη περίπτωση όπου τα φίλτρα μπορεί να γίνουν επικίνδυνα, είναι όταν δεν κάνουμε καλή συντήρηση του φίλτρου. Αυτό σημαίνει ότι η αλλαγή του ανταλλακτικού θα πρέπει να γίνεται μέσα στα χρονικά περιθώρια τα οποία έχει ορίσει ο εκάστοτε κατασκευαστής. Αν καθυστερούμε και χρησιμοποιούμε τα ανταλλακτικά για μεγαλύτερη διάρκεια από την προτεινόμενη, τότε το φίλτρο:
    • Δεν θα κάνει τις κατακρατήσεις που υπόσχεται, αφήνοντας τους ρύπους να εισέρχονται στο πόσιμο νερό
    • Θα αρχίσει να φθείρεται, με κίνδυνο να εισχωρήσουν στο νερό υπολείμματα από το υλικό φίλτρανσης.

Η φήμη σχετικά με τις υψηλές τιμές..

Πολλοί ισχυρίζονται ότι τα φίλτρα νερού αποτελούν περιττή δαπάνη. Παρόλα αυτά, η αλήθεια είναι ότι τα μακροπρόθεσμα οφέλη τους αντισταθμίζουν το αρχικό τους κόστος. Αν υπολογίσουμε τα συνολικά έξοδα που δαπανά κάποιος ετησίως, για την αγορά εμφιαλωμένου νερού, μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι τελικά η επένδυση σε ένα ποιοτικό φίλτρου νερού αποτελεί μια πολύ πιο οικονομική λύση.

Σε βάθος χρόνου, η επένδυση σε ένα φίλτρο νερού θα αποτελέσει μια πολύ πιο αποδοτική λύση, αφού εκτός από το οικονομικό όφελος εξαλείφει παράλληλα την ανάγκη για αποθηκευτικό χώρο και τη δυσκολία της μεταφοράς των φιάλων του νερού.

Η επιλογή της κατάλληλης εταιρίας

Σε γενικές γραμμές, η ανησυχία γύρω από τα φίλτρα νερού προκύπτει συχνά από ένα συνδυασμό παραπληροφόρησης, έλλειψης κατανόησης της λειτουργίας τους και ανησυχιών αναφορικά με το κόστος.

Για αυτό το λόγο είναι πολύ σημαντικό να ενημερωνόμαστε από καταξιωμένες εταιρίες του κλάδου, έτσι ώστε να κάνουμε την κατάλληλη επιλογή ανάλογα με τις μολυσματικές ουσίες που περιέχονται στο νερό μας. Η εταιρία που συνεργαζόμαστε θα πρέπει να μας ενημερώνει έγκαιρα για την αλλαγή του φίλτρου μας και να μας καθοδηγεί σχετικά με την επιλογή του.

Επομένως σχετικά με το ερώτημα για τον αν τα φίλτρα νερού είναι απάτη ή για το αν αποτελούν κίνδυνο μπορούμε να απαντήσουμε με σιγουριά, ότι δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ενδεχόμενο, εφόσον ακολουθούμε τις οδηγίες των κατασκευαστών, τα φίλτρα μας διαθέτουν τις κατάλληλες πιστοποιήσεις και συνεργαζόμαστε με μία καταξιωμένη εταιρία του κλάδου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *