Τι Φίλτρο Νερού Να Πάρω; Ο Οδηγός Για Τη Σωστή Επιλογή

οδηγός φίλτρων νερού

Έχει αποδειχθεί αρκετές φορές ότι το νερό του δικτύου μας περιέχει πολλούς και διάφορους ρύπους. Οι ρύποι αυτοί προέρχονται από βιομηχανικές και περιβαλλοντικές πηγές. Επομένως το νερό που χρησιμοποιούμε στο σπίτι μας καθημερινά, για πόσιμο και για όλες τις βασικές μας ανάγκες, καθίσταται ακατάλληλο.

Ο καλύτερος τρόπος για να προστατευτούμε από ενδεχόμενους τέτοιους κινδύνους είναι η ποιοτική ενημέρωση σχετικά με τα φίλτρα νερού. Ένας οδηγός φίλτρων νερού θα μας βοηθήσει να αναλύσουμε διάφορους τύπους φίλτρων, τις τεχνολογίες τους, τους ρύπους που φιλτράρουν και τον τρόπο σύνδεσης τους με την παροχή του σπιτιού μας. Έτσι θα μπορούμε να επιλέξουμε το κατάλληλο φίλτρο νερού, με την καλύτερη σχέση ποιότητας-τιμής.

Τι Φίλτρο Νερού Να Πάρω;

Η επιλογή του φίλτρου νερού εξαρτάται από 4 παράγοντες:
1. Τον τρόπο σύνδεσης και τοποθέτησης
2. Τους ρύπους που περιέχει το νερό και την τεχνολογία του φίλτρου
3. Το υλικό της συσκευής που θα τοποθετηθεί το φίλτρο
4. Το μέγεθος των πόρων του φίλτρου

Επιλογή Τρόπου Σύνδεσης & Τοποθέτησης

Φίλτρα Νερού Άνω Πάγκου

Τα φίλτρα άνω πάγκου συνήθως:

  • Τοποθετούνται συνήθως πάνω στον πάγκο δίπλα από τον νεροχύτη και συνδέονται στη βρύση της κουζίνας με διακόπτη ροής, δίνοντας σας έτσι τη δυνατότητα να επιλέγετε πότε θα διέρχεται φιλτραρισμένο νερό και πότε όχι.
  • Είναι συμπαγή με όμορφο σχεδιασμό για να ταιριάζουν με το σχεδιασμό της εκάστοτε κουζίνας, αφού θα είναι ορατά.
  • Έχουν μικρό μέγεθος, έτσι ώστε να καταλαμβάνουν πολύ λίγο χώρο στο πάγκο της κουζίνας.
  • Απαιτούν ελάχιστες υδραυλικές συνδέσεις, έτσι ώστε να μπορούν να εγκατασταθούν χωρίς την βοήθεια τεχνικού.
  • Αποτελούν μια ευέλικτη επιλογή καθώς μπορεί κάποιος να το μεταφέρει και να το συνδέσει εύκολα για παράδειγμα σε μια δεύτερη κατοικία.
  • Δεν επηρεάζουν την λειτουργία της βρύσης  και έχουν εντυπωσιακή ικανότητα στη ποσότητα λίτρων νερού που μπορούν να φιλτράρουν
  • Η ροή τους είναι παραπάνω από ικανοποιητική για να μπορείτε να εξυπηρετείτε όλες τις ανάγκες σας γρήγορα με την καλύτερη δυνατή ποιότητα. Επομένως, συνιστώνται συνήθως σε περιπτώσεις μεγάλης κατανάλωσης από πολλά άτομα.

Φίλτρα Νερού Βρύσης

Τα φίλτρα βρύσης συνήθως:

  • Συνδέονται και τοποθετούνται απευθείας πάνω στη βρύση με διακόπτη ροής, και έτσι δεν καταλαμβάνουν καθόλου χώρο στο πάγκο. Ο διακόπτης ροής σας δίνει τη δυνατότητα να επιλέξετε πότε θα διέρχεται φιλτραρισμένο νερό και πότε όχι.
  • Η σύνδεση και η τοποθέτηση τους είναι πολύ εύκολη και μπορεί να γίνει άνετα από κάποιο άτομο το οποίο δεν έχει υδραυλικές γνώσεις.
  • Είναι πολύ μικρά και δεν επηρεάζουν καθόλου την λειτουργία της βρύσης.
  • Δεν έχουν ιδιαίτερα μεγάλη ικανότητα στη ποσότητα λίτρων νερού που μπορούν να φιλτράρουν και η ροή τους συνήθως είναι μικρή. Για αυτόν τον λόγο, συνιστώνται συνήθως σε περιπτώσεις μικρής κατανάλωσης δηλαδή από 1 έως 2 άτομα τα οποία δεν κάνουν συχνά περισσότερη χρήση εκτός πόσιμου δηλαδή για μαγείρεμα και πλύσιμο τροφίμων.
  • Αποτελούν τη πιο ευέλικτη επιλογή από όλους τους τύπους φίλτρων, λόγω του μεγέθους και την ευκολία σύνδεσης τους.
  • Αποτελούν την πιο οικονομική λύση από τους υπόλοιπους τύπους

Φίλτρα Νερού Κάτω Πάγκου

Τα φίλτρα κάτω πάγκου:

  • Αποτελούν συστήματα που τοποθετούνται κάτω από τον νεροχύτη της κουζίνας.
  • 1ος Τρόπος Σύνδεσης: Συνδέεται είτε απευθείας με την παροχή του «κρύου» νερού. Αυτός ο τρόπος σύνδεσης είναι ο πιο πρακτικός, διότι με το άνοιγμα της βρύσης έχετε φιλτραρισμένο νερό, χωρίς να μειώνεται η πίεση της βρύσης. Όμως, επειδή όλο το νερό που εξέρχεται από τη βρύση σας είναι φιλτραρισμένο και δεν έχετε τη δυνατότητα επιλογής όπως θα είχατε με ένα διακόπτη ροής ή με ξεχωριστό βρυσάκι, μακροπρόθεσμα, είναι και πιο ακριβός από τον 2ο τρόπο, γιατί η κατανάλωση είναι αναμφίβολα μεγαλύτερη. Για αυτό το λόγο απαιτείται συχνότερη αντικατάσταση των ανταλλακτικών φίλτρων.
  • 2ος Τρόπος Σύνδεσης: Είτε πάλι συνδέεται με την παροχή του «κρύου», αλλά με δικό τους ξεχωριστό βρυσάκι το οποίο εγκαθίσταται πάνω στον πάγκο δεξιά ή αριστερά του νεροχύτη με πολύ ικανοποιητική ροή για όλες τις χρήσεις. Με αυτό τον τρόπο έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε εσείς πότε θα έχετε φιλτραρισμένο νερό, καταναλώνοντας έτσι λιγότερα λίτρα από ότι με τον 1ο τρόπο. Επιπλέον με αυτή την λύση έχετε τη δυνατότητα να έχετε ταυτόχρονα και φιλτραρισμένο νερό από το βρυσάκι του φίλτρου αλλά και αφιλτράριστο από τη βρύση της κουζίνας. Το αρνητικό σε αυτή τη περίπτωση είναι, ότι θα χρειαστείτε να κάνετε «τρύπα» στον πάγκο, έτσι ώστε να τοποθετηθεί το βρυσάκι του φίλτρου.
  • Συνήθως έχουν μεγαλύτερο μέγεθος από τα πάνω πάγκου ή βρύσης, χωρίς όμως να περιορίζουν το ντουλάπι κάτω από το νεροχύτη σας.
  • Δεν έχουν την ίδια ευελιξία με τα φίλτρα άνω πάγκου ή βρύσης, καθώς δεν μπορούν να μεταφερθούν και να τοποθετηθούν έυκολα.
  • Έχουν και την δυνατότητα να συνδεθούν ακόμα και με το ψυγείο σας, στην περίπτωση που διαθέτει παροχή για πόσιμο νερό ή δημιουργία πάγου, απολαμβάνοντας και από εκεί τα πλεονεκτήματα του φιλτραρισμένου νερού από ρύπους.
  • Ένα φίλτρο νερού κάτω από το νεροχύτη απαιτεί υδραυλικές συνδέσεις, οι οποίες είναι πιθανόν να καταστήσουν τις υπηρεσίες ενός τεχνικού αναγκαίες για την αρχική εγκατάσταση του.

Φίλτρα Νερού Κεντρικής Παροχής

Τα φίλτρα νερού κεντρικής παροχής συνήθως:

  • Τοποθετούνται στη κεντρική παροχή και φιλτράρουν όλο το νερό του σπιτιού. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε καθαρό νερό σε όλα τα σημεία του σπιτιού, όπως στο νεροχύτη της κουζίνας, στο μπάνιο, και σε οποιαδήποτε άλλη βρύση.
  • Επίσης με τα φίλτρα κεντρικής παροχής μπορούμε να προστατέψουμε και τις συσκευές μας (πλυντήρια, ηλιακούς, θερμοσίφωνες κλπ.), αφού το νερό που θα διέρχεται από αυτές θα είναι φιλτραρισμένο.
  • Τα περισσότερα φίλτρα αυτού του τύπου σχεδιάζονται με μεγαλύτερο μέγεθος πόρων (>10 micron) από τους παραπάνω τύπους γιατί διαφορετικά θα μειωθεί αισθητά η πίεση νερού μέσα στο σπίτι. Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση, μειώνεται η ικανότητα καθαρισμού του νερού και κατακρατούνται μόνο ρύποι όπως χώματα και στερεά. Αυτό συμβαίνει λόγω των μεγαλύτερων πόρων (micron).
  • Στη περίπτωση που επιλέξουμε κάποιο φίλτρο κεντρικής παροχής (<2 micron), έτσι ώστε να έχουμε καλύτερη ικανότητα κατακράτησης, τότε σίγουρα πρέπει να τοποθετήσουμε και ένα πρόφιλτρο για στερεά, έτσι ώστε να προστατέψουμε το φίλτρο μας από το να βουλώσει. Όμως σε αυτή τη περίπτωση υπάρχει η πιθανότητα να μειωθεί αρκετά η πίεση του νερού μας λόγω του μικρού μεγέθους των πόρων, οπότε μπορεί να χρειαστεί επιπλέον ενισχυτική αντλία πίεσης.
  • Είναι συνήθως ογκώδη και απαιτείται πάντα τεχνικός για την εγκατάστασή τους. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι μια ευέλικτη λύση αφού η μεταφορά τους και η εγκατάστασή τους δεν είναι εύκολη.
  • Επίσης, πριν επιλέξετε αυτόν τον τύπο φίλτρου θα πρέπει να λάβετε υπόψη και τις σωληνώσεις του σπιτιού σας. Ανάλογα θα πραγματοποιήσετε μια απολύμανση τους πριν την εγκατάσταση των φίλτρων. Ο λόγος είναι για να παραμένει το νερό όσο πιο καθαρό γίνεται από το φίλτρο στη κεντρικής παροχή μέχρι να φτάσει στην βρύση της κουζίνας σας.
  • Όσον αφορά το οικονομικό σε αυτήν την περίπτωση, συνήθως είναι από τις πιο ακριβές λύσεις. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε από πριν την συνολική κατανάλωση που πραγματοποιείτε στο σπίτι σας και το βαθμό ικανότητας φίλτρανσης σε  ποσότητα λίτρων νερού που θα έχει το φίλτρο που θα επιλέξετε. Έτσι θα μπορείτε να υπολογίσετε πόσο συχνά θα απαιτείται η αλλαγή των ανταλλακτικών φίλτρων.

Φίλτρα Νερού Ντους 

Τα φίλτρα νερού ντους:

  • Τοποθετούνται στη μπαταρία της βρύσης του ντους μας.
  • Τα φίλτρα αυτά έχουν τη δυνατότητα να φιλτράρουν και το ζεστό νερό χωρίς να φθείρονται, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα φίλτρα.
  • Η ροή του νερού σε αυτά τα φίλτρα είναι πολύ καλή.
  • Είναι ευέλικτα και μπορούν να μεταφερθούν και να τοποθετηθούν εύκολα, αφού είναι μικρά σε μέγεθος.
  • Δεν απαιτούνται υδραυλικές γνώσεις για την εγκατάσταση και την αλλαγή.

Επιλογή Μεγέθους Των Πόρων (Micron)

Η επιλογή του μεγέθους των πόρων σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με την επιλογή του σημείου τοποθέτησης.

  • Στα φίλτρα σημείου χρήσης* χρησιμοποιούνται φίλτρα με αρκετά μικρού μεγέθους πόρους (συνήθως <1 μικρόμετρα ή micron). Τα φίλτρα με <1 micron τοποθετούνται συνήθως όταν το νερό είναι επιβαρυμένο με ιούς. Στις περιπτώσεις όμως, που το νερό είναι σωστά χλωριωμένο, τότε ακόμα και ένα φίλτρο με 1 micron θα ήταν αρκετό.
    *Ο όρος αυτός αναφέρεται στα φίλτρα άνω ή κάτω πάγκου και στα φίλτρα βρύσης.
  • Στα συστήματα φιλτραρίσματος ολόκληρου του σπιτιού** χρησιμοποιούνται φίλτρα με μεγάλο μέγεθος πόρων (συνήθως >10 μικρόμετρα ή micron). Αυτό γίνεται έτσι ώστε να μην μειώνεται ο ρυθμός ροής του νερού.
    **Ο όρος αυτός αναφέρεται στα φίλτρα κεντρικής παροχής.

Επιλογή Βάση Τεχνολογίας Φίλτρου Και Ρύπων Στο Νερό

Αφού αποφασίσουμε και καταλήξουμε πού θα τοποθετήσουμε το φίλτρο, στη συνέχεια πρέπει να επιλέξουμε την τεχνολογία φιλτραρίσματος που θα χρησιμοποιήσουμε. Η επιλογή αυτή θα γίνει βάση των ρύπων και των μολυσματικών ουσιών που έχει το νερό κάθε περιοχής. Για να είμαστε σίγουροι, σε αυτό το βήμα καλό θα ήταν να πραγματοποιηθεί πρώτα μια εργαστηριακή ανάλυση του νερού, έτσι ώστε να γνωρίζουμε ακριβώς τους ρύπους που περιέχει.

Οι πιο συνήθεις τεχνολογίες φιλτραρίσματος είναι:

  • Ενεργός Άνθρακας
    Έχει ποικίλες χρήσεις, και συνήθως χρησιμοποιείται για τη κατακράτηση χλωρίου. Παρόλα αυτά πρέπει να σημειωθεί ότι δεν είναι αποτελεσματικός για τα άλατα.
  • Αραγωνίτης
    Προτείνεται για πολλές λύσεις όπως η κατακράτηση χλωρίου και η διάσπαση των αλάτων, χωρίς όμως να τα κατακρατά. Αυτό είναι καλό για το πόσιμο νερό αφού παίρνουμε μόνο τα απαραίτητα στοιχεία όπως το ασβέστιο και το μαγνήσιο.
  • Ζεόλιθος
    Έχει διάφορες χρήσεις, όμως είναι γνωστός για την ικανότητα κατακράτησης των βαρέων μετάλλων.
  • Φίλτρα με Ρητίνη Ιοντοανταλλαγής
    Προτείνονται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις με πολλά άλατα & βαρέα μέταλλα (όπως άλατα σκληρότητας, νιτρικά, μαγγάνιο, σίδηρο). Όμως σε αντίθεση με τον αραγωνίτη κατακρατούν όλα τα άλατα, ακόμα και αυτά που είναι χρήσιμα για τον οργανισμό.
  • Κεραμικά Φίλτρα
    Με αυτή την τεχνολογία απομακρύνονται, τα βακτήρια, τα πρωτόζωα και οι κύστες, αλλά δεν είναι αποτελεσματικά ενάντια στους ιούς, καθώς οι ιοί είναι αρκετά μικρότεροι από αυτές τις οπές και καταφέρνουν να διαπεράσουν το φίλτρο.
  • Μεμβράνες Διήθησης
    Ανάλογα με το μέγεθος των πόρων της μεμβράνης, έχουμε και διαφορετικό τύπο κατακρατήσεων. Μπορεί να χρησιμοποιηθούν για διάφορες κατακρατήσεις όπως τα βαρέα μέταλλα, τα ολικά διαλυμένα στερεά (TDS) κ.α.
  • Αντίστροφη Όσμωση
    Η τεχνολογία αυτή χρησιμοποιεί μια μεμβράνη διήθησης αντίστροφης όσμωσης, η οποία έχει μικρότερους πόρους από όλες οι υπόλοιπες μεμβράνες διήθησης. Με αυτή την τεχνολογία επιτυγχάνεται η πιο λεπτομερής φίλτρανση σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες τεχνολογίες φιλτραρίσματος και κατακρατούνται σχεδόν όλα τα στοιχεία εκτός από τα μόρια του νερού.
  • Υπεριώδης Ακτινοβολία (UV)
    Τα συστήματα φιλτραρίσματος με υπεριώδη ακτινοβολία προτείνονται συνήθως για την καταπολέμηση ιών και βακτηριών.
  • Νήμα Πολυπροπυλένιου
    Θεωρείται ως η πιο απλή λύση, αφού κατακρατούν μόνο χώματα και σκουριά.
  • Αποσκληρυντές
    Αποτελούν την καλύτερη λύση αναφορικά με τη προστασία των οικιακών συσκευών από τα άλατα.
  • Συνδυασμός Τεχνολογιών
    Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει και η δυνατότητα συνδυασμού 2 ή περισσότερων τεχνολογιών ανάλογα με την ανάγκη που έχουμε στην εκάστοτε περίπτωση.

Επιλογή Υλικού Συσκευής

Αφού αποφασίσουμε για την τεχνολογία που θα χρησιμοποιήσουμε στη συνέχεια μπορούμε να επιλέξουμε και το υλικό της συσκευής που θα τοποθετηθεί στο φίλτρο.

Συνήθως για τη συσκευή χρησιμοποιούνται υλικά όπως το:

  • Πολυπροπυλένιο ή Πλαστικό
    Αυτές οι συσκευές είναι καλό να χρησιμοποιούνται σε φίλτρα σημείου χρήσης (εσωτερικά στις βρύσες του σπιτιού), αφού σε αυτά τα σημεία δεν θα φθαρούν εύκολα και θα αντέξουν στο χρόνο.
  • Ανοξείδωτο Ατσάλι
    Οι συσκευές αυτές έχουν μεγαλύτερη αντοχή στο χρόνο και είναι καλό να χρησιμοποιούνται για παράδειγμα σε φίλτρα κεντρικής παροχής ή πρόφιλτρα  τα οποία κατακρατούν χώματα και λάσπες, έτσι ώστε να μην υπάρχει περίπτωση φθοράς.

Το θέμα της ρύπανσης του νερού είναι πρόβλημα που αντιμετωπίζει όλος ο κόσμος, και το οποίο συνεχώς διογκώνεται. Είναι σημαντικό να επενδύσετε χρόνο στην εύρεση μιας αξιόπιστης λύσης για καθαρό νερό, αφού απαιτείται να επιλέξετε ανάμεσα σε πολλά είδη φίλτρων στην τρέχουσα αγορά.

Το να βρείτε αυτό που λειτουργεί καλύτερα για εσάς μπορεί να είναι δύσκολο. Τα κριτήρια για την καλύτερη επιλογή σε ποιότητα και τιμή είναι πολλά και εξατομικευμένα. Ανάλογα την περιοχή που ενδιαφέρεστε, οι τεχνολογίες επεξεργασίας νερού που είναι διαθέσιμες σήμερα είναι πολλές. Οι τεχνολογίες αυτές συνεχώς εξελίσσονται και η ποικιλία των φίλτρων στην αγορά μεγάλώνει. Αντίθετα η ενημέρωση είναι ελλιπής και οι πληροφορίες που χρειάζεστε δυσεύρετες. Ωστόσο, εάν κατανοείτε τις απαιτήσεις σας και πώς λειτουργεί ο κάθε τύπος φίλτρου νερού, είστε πιο κοντά από ποτέ στο να κάνετε τη σωστή αγορά.

Εάν έχετε περαιτέρω απορίες σχετικά με τους τύπους των φίλτρων, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας. Θα χαρούμε να σας εξυπηρετήσουμε!

Πηγή εικόνας:  freepik.com