Τα οφέλη των βραδύτερων ρυθμών ροής για το φιλτράρισμα του νερού

Τα οφέλη των βραδύτερων ρυθμών ροής για το φιλτράρισμα του νερού

Υπάρχουν διάφοροι τύποι συστημάτων φιλτραρίσματος του νερού για οικιακή χρήση. Τα συστήματα αυτά είναι κατασκευασμένα από διάφορα υλικά και σχέδια, και μπορεί να είναι είτε φίλτρα κεντρικής παροχής για ολόκληρο το σπίτι είτε τοπικά συστήματα στον πάγκο της κουζίνας. Μεταξύ πολλών άλλων, αποτελούνται από ενεργό άνθρακα, άμμο, μεμβράνη διήθησης, κεραμικό, αραγωνίτη και αντίστροφη ώσμωση.

Η επιλογή του καλύτερου φίλτρου νερού συνήθως δεν είναι απλή υπόθεση, επομένως είναι πάντα καλό να συμβουλευτείτε έναν ειδικό στον τομέα, καθώς υπάρχουν πολλές διαθέσιμες ποικιλίες. Ωστόσο, το φιλτράρισμα είναι μια απλή, υγιής, οικονομική και πιο βιώσιμη μέθοδος καθαρισμού του νερού από οποιαδήποτε άλλη.

Σημασία του ρυθμού ροής φιλτραρίσματος

Ένας κρίσιμος παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη κατά την αγορά ενός φίλτρου νερού είναι ο ρυθμός ροής φιλτραρίσματος. Αυτό θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την αποτελεσματικότητα ολόκληρου του συστήματος φιλτραρίσματος και τον τύπο των μολυσματικών ουσιών που αποβάλλονται. Ένας βραδύτερος ρυθμός ροής είναι καλύτερος για καλύτερο καθαρισμό, σε σύγκριση με έναν ταχύτερο ρυθμό ροής.

Τα φίλτρα κεντρικής παροχής του σπιτιού έχουν σχεδιαστεί για να επιτρέπουν μεγαλύτερους ρυθμούς ροής. Αυτό συμβαίνει για να παρέχεται επαρκές καθαρό νερό σε ολόκληρο το σπίτι. Είναι αποτελεσματικά στην εξάλειψη των απολυμαντικών όπως το χλώριο και άλλες χημικές ουσίες, παρά βακτήρια, κύστες ή ιούς. Τα φίλτρα νερού σε τοπικά σημεία όπως στον πάγκο της κουζίνας μας από την άλλη πλευρά, έχουν πολύ πιο αργούς ρυθμούς ροής. Αυτό εξασφαλίζει πολύ καλύτερη μείωση των χημικών και βαρέων μετάλλων όπως αμμωνία, χαλκό, φθόριο, μόλυβδο και άλλες τοξίνες.

Τα οφέλη του αργού ρυθμού ροής φιλτραρίσματος

Τα περισσότερα φίλτρα νερού έχουν πορώδες στρώμα κοκκώδους υλικού όπως άμμο ή ενεργό άνθρακα, ή “μικρο-στραγγιστήρια” όπως στα φίλτρα από ανοξείδωτο ατσάλι. Το νερό “κοσκινίζεται” και καθαρίζεται καθώς περνά μεταξύ αυτών των μικροσκοπικών κόκκων, όπου οι διαστάσεις τους αναλογούν σε κλάσματα ενός χιλιοστού (micron). Επιπλέον, τα σωματίδια του φίλτρου φορτίζονται αρνητικά, έτσι ώστε να προσελκύουν και να παγιδεύουν θετικά φορτισμένες τοξίνες.

Ένα φίλτρο με βραδύτερο ρυθμό ροής φιλτραρίσματος πλεονεκτεί με τους ακόλουθους τρόπους :

  1. Ο βραδύτερος ρυθμός ροής επιτρέπει μεγαλύτερη αλληλεπίδραση μεταξύ αρνητικά φορτισμένων σωματιδίων φίλτρου και θετικά φορτισμένων τοξινών. Αυτό μεγιστοποιεί την ποσότητα τοξινών που μπορούν να παγιδευτούν και να φιλτραριστούν.
  2. Η βραδύτερη ροή επιτρέπει καλύτερο σχηματισμό και λιγότερη ανάδευση του στρώματος των παγιδευμένων βακτηρίων πάνω σε ένα φίλτρο νερού, το οποίο σκοτώνει άλλους μικροοργανισμούς στο νερό.
  3. Ένας αργός ρυθμός ροής απαιτεί το φίλτρο να έχει λεπτότερους κόκκους από έναν υψηλότερο ρυθμό ροής φιλτραρίσματος. Οι λεπτότεροι κόκκοι είναι πιο αποτελεσματικοί στο φιλτράρισμα μικροσκοπικών ρύπων όπως βακτήρια και χημικές ουσίες. Αυτό κάνει τα φίλτρα πόσιμου νερού καλύτερα από τα φίλτρα κεντρικής παροχής του σπιτιού.

Πώς να μειώσετε το ρυθμό ροής φιλτραρίσματος

Ο ρυθμός ροής φιλτραρίσματος σε οποιοδήποτε φίλτρο μπορεί να μειωθεί. Αυτό αυξάνει την αποτελεσματικότητα του φιλτραρίσματος και το εύρος των μολυσματικών ουσιών που μπορούν να αφαιρεθούν.

Αυτό μπορεί να γίνει με τους ακόλουθους τρόπους:

  • Καλύτερη ποιότητα κόκκων: Φίλτρα με ποιοτικότερα σωματίδια ενεργού άνθρακα ή άμμου επιβραδύνουν το ρυθμό ροής διήθησης, καθιστώντας τα πιο αποτελεσματικά στην εξάλειψη των ρύπων.
  • Στενοί σωλήνες: Αυτοί περιορίζουν τη ροή νερού μέσω του συστήματος, μειώνοντας έτσι τον ρυθμό ροής φιλτραρίσματος.
  • Συμπιεσμένα ανταλλακτικά μεγέθους micron (μικρόμετρα): Αυτά χρησιμοποιούν μικροσκοπικούς πόρους διαμέτρου 0,5 micron, γεγονός που επιβραδύνει σημαντικά το ρυθμό φιλτραρίσματος.

Εκτός από την κατασκευή των ίδιων των φίλτρων, είναι επίσης δυνατή η επιβράδυνση του ρυθμού ροής νερού που εισέρχεται στο φίλτρο με τη χρήση συσκευών περιορισμού ροής και συσκευών περιορισμού πίεσης (μειωτές) στις γραμμές παροχής νερού. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι τόσο απλό όσο η περιστροφή της βρύσης παροχής νερού για το φίλτρο, ώστε να είναι σχεδόν στην απενεργοποιημένη θέση.

Ο προτιμώμενος ρυθμός ροής διήθησης νερού εξαρτάται από τον τύπο του ανταλλακτικού που χρησιμοποιείται. Τα οικιακά ανταλλακτικά φίλτρα ενεργού άνθρακα και τα φίλτρα αργής άμμου έχουν ρυθμούς ροής έως και 1-2 λίτρα ανά λεπτό, ανάλογα με το μέγεθος του φίλτρου.

Ανάλογα με τον τύπο φίλτρου που επιλέγετε, ο ρυθμός ροής φιλτραρίσματος θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό πόσο αποτελεσματικό θα είναι το σύστημα στην παροχή καθαρού πόσιμου νερού.

Εάν χρειάζεστε περαιτέρω συμβουλές σχετικά με τους επιθυμητούς ρυθμούς ροής ή διαφορετικούς τύπους φίλτρων νερού, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο 2610 273 511. Θα χαρούμε να σας εξυπηρετήσουμε!