Πόσα micron (μάϊκρον) πρέπει να είναι το φίλτρο νερού που χρειάζομαι;

Πόσα micron (μάϊκρον) πρέπει να είναι το φίλτρο νερού

Πόσα micron (μάϊκρον) πρέπει να είναι το φίλτρο νερού που χρειάζομαι;

Οι περισσότεροι που θέλουν να αγοράσουν ένα φίλτρο νερού, έχουν μάθει πως το κύριο μέτρο σύγκρισης για το πόσο «καλό» είναι ένα φίλτρο, είναι τα «micron» (μάϊκρον) ή αλλιώς η «διαπερατότητα του φίλτρου». Με απλά λόγια δηλαδή, το πόσο μικροί είναι οι πόροι του φίλτρου μέσα από το οποίο περνάει το νερό.

  • Τι είναι ακριβώς τα micron και έχουν τελικά τόσο μεγάλη σημασία για το φίλτρο νερού που θα επιλέξω;
  • Πόσα micron πρέπει να έχει το φίλτρο νερού που θέλω να αγοράσω;
  • Υπάρχει κάτι άλλο που πρέπει να προσέξω πριν αγοράσω ένα φίλτρο νερού;

Τι είναι τα micron και τι σημαίνουν για τα φίλτρα νερού;

Τα micron-μικρόμετρα είναι μονάδα μέτρησης μήκους ίση με το εκατομμυριοστό του μέτρου. Όσον αφορά τα φίλτρα νερού το micron είναι μια μονάδα μέτρησης που περιγράφει το μέγεθος πόρων ενός φίλτρου μέσα από τους οποίους περνάει το νερό και αφαιρούν διαφορετικούς ρύπους ανάλογα με τη βαθμολογία τους σε micron.

Τα φίλτρα νερού αφαιρούν βρωμιά, διάφορα υπολείμματα, ακόμη και μικροσκοπικά σωματίδια από το νερό. Το μέγεθος πόρων ενός ανταλλακτικού φίλτρου μετριέται σε micron. Όσο μικρότερη είναι η βαθμολογία micron, τόσο λεπτότερα σωματίδια αφαιρούνται. Ποιο μέγεθος φίλτρου σε micron χρειαζόμαστε εξαρτάται από το μέγεθος του μικρότερου σωματιδίου που χρειάζεται φιλτράρισμα από το νερό μας. Ένα φίλτρο 5 micron, για παράδειγμα, αφαιρεί σωματίδια τόσο μικρά όσο 5 micron. Οτιδήποτε μικρότερο περνά μέσα από τους πόρους, στο φιλτραρισμένο νερό. Τα φίλτρα ιζημάτων είναι ο πιο κοινός και απλός τύπος φίλτρων νερού τα οποία μετριούνται σε micron.

Ένα micron είναι η συντομία της λέξης micrometer δηλαδή μικρόμετρο ή αλλιώς ένα εκατομμυριοστό του μέτρου. Οι πόροι ενός φίλτρου 20 micron είναι διπλάσιοι από το μέγεθος των πόρων ενός φίλτρου 10 micron και είναι καλύτεροι για κατακράτηση μεγάλων σωματιδίων. Για περιοχές δηλαδή που έχουν πολλά χώματα στο δίκτυο τους. Οποιοδήποτε σωματίδιο μικρότερο από 35 micron είναι πολύ μικρό για να το δει κανείς χωρίς μικροσκόπιο. Τα σωματίδια που φιλτράρονται από φίλτρο νερού 25, 20 ή 10 micron και κάτω είναι αόρατα στο γυμνό μάτι.

Πόσα micron πρέπει να είναι το φίλτρο μου;

Η σωστή επιλογή στα micron ενός φίλτρου νερού εξαρτάται από την περιοχή. Για παράδειγμα, στην Αθήνα, στην Πάτρα ή στην Τρίπολη, όπως και σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, το νερό δικτύου ενδεχομένως να έχει υπολείμματα σε πολύ μικρά μεγέθη όπως μικροπλαστικά κ.α. Επομένως σε τέτοιες περιπτώσεις θα χρειαστείτε ένα φίλτρο νερού με 1 micron διαπερατότητα ή και λιγότερο για να συλλάβετε όλα τα λεπτά σωματίδια.

Επίσης, πολύ σημαντικό είναι να ξέρετε από πριν τι θέλετε να αφαιρέσετε από το νερό. Για παράδειγμα όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, αν μια περιοχή έχει στο νερό του δικτύου της πολλά χώματα, πριν τοποθετήσετε ένα «καλό» φίλτρο (1 micron και κάτω) στην κουζίνα σας ή στην κεντρική παροχή, θα πρέπει να προηγηθεί κάποιο φίλτρο ιζημάτων από 20-5 micron, ώστε να προστατεύσετε το «καλό» σας φίλτρο από χώματα και σκουριές που ενδεχομένως θα το βουλώσουν και θα χρειαστεί να το αλλάξετε, μπορεί αν είσαστε άτυχοι, και πολύ νωρίτερα από το κανονικό.

Από την άλλη υπάρχουν οι κύστες, οι οποίες είναι παρασιτικά βακτήρια κοινά σε πολλά αποθέματα νερού που μπορεί να μας κάνουν να αρρωστήσουμε σοβαρά. Οι περισσότερες εγκαταστάσεις επεξεργασίας νερού της πόλης διασφαλίζουν ότι το νερό δεν περιέχει κύστες, αλλά είναι πιθανό οι κύστες και άλλα βακτήρια να εισέλθουν στην παροχή νερού της πόλης. Σε αυτή τη περίπτωση, αν θέλετε να είσαστε αποτελεσματικοί, θα πρέπει να επιλέξετε ένα φίλτρο νερού συνήθως 1 micron ή λιγότερο.

Εκτός από τα micron, υπάρχει κάτι άλλο που πρέπει να εξετάσω πριν αγοράσω ένα φίλτρο νερού;

Όταν αποφασίσετε τι θέλετε να αφαιρέσετε από το νερό σας, σίγουρα τα micron είναι από τα βασικότερα χαρακτηριστικά που πρέπει να προσέξετε πριν αγοράσετε ένα φίλτρο νερού. Ωστόσο, δεν είναι το μοναδικό και υπάρχει κάτι πιο σημαντικό!

Όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, αν θέλετε να αφαιρέσετε κύστες και βακτήρια θα χρειαστείτε ένα φίλτρο νερού με διαπερατότητα 1 micron ή λιγότερο. Προσοχή όμως! Όταν μιλάμε για τέτοιου είδους κατακρατήσεις (βακτήρια, μικροοργανισμούς, οργανικές ενώσεις κ.α.) το φίλτρο αυτό θα πρέπει επίσης να συνοδεύεται και από πιστοποιήσεις από αναγνωρισμένους Οργανισμούς που θα αποδεικνύεται όντως ότι είναι ικανό να πραγματοποιήσει τις κατακρατήσεις που ζητάτε, όπως επίσης ότι κατασκευάζεται και από ασφαλή υλικά.

Επίσης, πολλές από τις κατακρατήσεις που γίνονται, από ένα φίλτρο νερού, οφείλονται αποκλειστικά στις ιδιότητες του υλικού φιλτραρίσματος και όχι στο μέγεθος των πόρων του, τα micron δηλαδή. Για παράδειγμα το χλώριο το κατακρατεί το ίδιο αποτελεσματικά ο συμπυκνωμένος ενεργός άνθρακας 0,1 micron με τον κοκκοειδή ενεργό άνθρακα, οπού ο τελευταίος δεν έχει συμπυκνωθεί και βρίσκεται σε μορφή σκόνης. Ο αραγωνίτης έχει την ικανότητα να «εξουδετερώσει» ιούς που το μέγεθος τους δεν ξεπερνάει τα 30-40 nm (νανόμετρα), μέγεθος πολύ μικρότερο από αυτό του 0,1 micron που έχει ένα φίλτρο με αραγωνίτη, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να διασπάσει τη μορφή των αλάτων κάνοντας το νερό πιο «μαλακό» μειώνοντας τον κίνδυνο ουρολιθίασης.

Επομένως, όταν ενδιαφέρεστε για φίλτρα νερού, η προσοχή σας όλη δεν πρέπει να είναι στραμμένη στα micron του φίλτρου, αλλά στις κατακρατήσεις και τις ικανότητες για τις οποίες έχει πιστοποιηθεί το κάθε φίλτρο από αξιόπιστους Οργανισμούς και Ιδρύματα. Μόνο τότε είσαστε σίγουροι για το τι τελικά μπορεί να κάνει το φίλτρο σας.

Τα micron παίζουν σημαντικό ρόλο, αλλά όχι τον μοναδικό!

Τέλος, άλλα χαρακτηριστικά, λιγότερης σημασίας που θα σας βοηθήσουν ωστόσο να κάνετε μια σωστή επιλογή είναι :

  • το μέγιστο χρονικό διάστημα αντικατάστασης του φίλτρου
  • η μέγιστη ποσότητα νερού (σε λίτρα) απόδοσης του φίλτρου
  • η προτεινόμενη/μέγιστη ροή του φίλτρου σε λίτρα ανά λεπτό
  • η μέγιστη πίεση λειτουργίας και
  • τα όρια θερμοκρασίας του νερού για να μην χαλάσει το φίλτρο

Ποια φίλτρα νερού είναι κατάλληλα για την περιοχή μου;

Για περιοχές όπως είναι η Πάτρα, η Τρίπολη, η Αθήνα και άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, τα φίλτρα νερού που μπορούν να σας καλύψουν σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα είναι αυτά με διαπερατότητα από 1-0.1 micron και από εκεί και πέρα, ανάλογα το υλικό φιλτραρίσματος που θα επιλέξετε και τον τρόπο σύνδεσης (πάνω/κάτω πάγκου, κεντρικής παροχής κλπ.), θα έχετε και κάποια περισσότερα ή λιγότερα πλεονεκτήματα.

Πολύ καλές επιλογές είναι :

Ανάλογα την κατανάλωση που κάνετε, υπάρχουν και άλλες επιλογές ακόμα πιο οικονομικές και εξίσου αποτελεσματικές.

Από εκεί και πέρα υπάρχουν και περιοχές ανά την Ελλάδα με πολύ συγκεκριμένα προβλήματα που χρειάζονται εξατομικευμένες λύσεις χωρίς να σημαίνει ωστόσο ότι είναι και κοστοβόρες.

Ο κάθε χώρος και η κάθε περιοχή έχουν τις ιδιαιτερότητές τους, οπότε μία προσωποποιημένη εκτίμηση για το δικό σας δίκτυο, είναι ο πιο σίγουρος τρόπος, για να εξασφαλιστεί το οικονομικότερο και αποδοτικότερο αποτέλεσμα.

Εάν έχετε περαιτέρω απορίες, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας. Θα χαρούμε να σας εξυπηρετήσουμε!