Νερό..για κάποιους δεν είναι αυτονόητο!!

έλλειψη νερού

Και δεν αφήνουμε το νερό να τρέχει όση ώρα πλένουμε τα χέρια μας…

«Τα 2/3 περίπου του ανθρώπινου σώματος είναι νερό», μας έλεγαν οι δάσκαλοι στο σχολείο. «Το νερό είναι πηγή ζωής!» μας έλεγαν οι παππούδες μας. «Τα έπλυνες τα χέρια σου; Πήγαινε να τα πλύνεις!» μας έλεγαν οι γονείς μας όταν ήμασταν παιδιά. «Σαπούνι και νερό», μας λένε τώρα – ολοένα και συχνότερα μάλιστα – οι ειδικοί, θεωρώντας το καλό πλύσιμο των χεριών ως βασικό μέτρο πρόληψης κατά του κορωνοϊού.

Παγκόσμια Ημέρα Νερού στις 22 Μαρτίου

Τη στιγμή, ακριβώς, που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάνει λόγο για πανδημία, η αξία του νερού γίνεται πιο κατανοητή από ποτέ. Πόσοι, όμως, έχουν τελικά πρόσβαση σ’ αυτό το φυσικό αγαθό και πόσο εύκολο είναι να πλύνει κάποιος τα χέρια του ακόμα και στις μέρες μας; Κλεισμένοι στο σπίτι λόγω καραντίνας, ανοίγουμε ένα παράθυρο στον κόσμο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού στις 22 Μαρτίου.

Δεν είναι αυτονόητο για όλους..

Περίπου 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι, δηλαδή το 1/3 του αστικού πληθυσμού του πλανήτη, ζουν σε παραγκουπόλεις, χωρίς τρεχούμενο νερό και χωρίς καθόλου – ή στην καλύτερη περίπτωση με κοινόχρηστες – τουαλέτες. Σε αυτές τις άθλιες συνθήκες υγιεινής, οι ασθένειες θερίζουν. Χολέρα, τύφος, διάρροιες, αφυδάτωση.

Στον αντίποδα του αστικού περιβάλλοντος, οι κάτοικοι απομονωμένων χωριών κυρίως της Αφρικής και της Ασίας, αναγκάζονται να περπατούν καθημερινά πολλά χιλιόμετρα για να βρουν νερό κι όχι απαραίτητα καθαρό.

Σε χώρες της νότιας Αφρικής, όπως η Μοζαμβίκη, η Ζάμπια, η Ζιμπάμπουε και το Μαλάουι, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί. Εδώ και αρκετούς μήνες πλήττονται από έντονη ξηρασία. Τα ποτάμια έχουν στερέψει. Το χώμα ξεραίνεται δημιουργώντας ένα ψηφιδωτό πάνω στο έδαφος. Οι καλλιέργειες καταστρέφονται. Τα ζώα πεθαίνουν και οι άνθρωποι αγωνίζονται να κρατηθούν στη ζωή.

Έχοντας συνειδητοποιήσει την αξία του, η ActionAid στρέφει αρκετές από τις δράσεις της γύρω από το νερό. Στις περιοχές όπου παρατηρείται λειψυδρία, ανοίγει γεωτρήσεις και φτιάχνει πηγάδια, βελτιώνοντας τη ζωή των κατοίκων. Κάπως έτσι έκανε και στον χώρο του σχολείου όπου πηγαίνει ο 14χρονος Fungai από τη Ζιμπάμπουε (βλ. φωτογραφία). Το ποσοστό φοίτησης των μαθητών αυξήθηκε, αφού τα παιδιά δεν έχαναν πια τα μαθήματά τους για να κουβαλήσουν νερό, ενώ οι ασθένειες που σχετίζονται με την κακή ποιότητα του νερού μειώθηκαν κατακόρυφα. Και βέβαια, όταν οι κάτοικοι έχουν νερό, η ActionAid τούς μαθαίνει πόσο σημαντικό είναι να πλένουν τα χέρια τους. Όπως, δηλαδή, μας συστήνουν τώρα και οι ειδικοί!

Παγκόσμια Ημέρα Νερού, λοιπόν, κι όλοι εμείς που έχουμε την πολυτέλεια να διαθέτουμε τρεχούμενο νερό στο σπίτι μας, ας θυμόμαστε να κλείνουμε τη βρύση την ώρα που σαπουνίζουμε τα χέρια μας!

Πηγή : actionaid