Κορωνοϊός και νερό / απόβλητα: μια σφαιρική συμβουλή σε παγκόσμιο επίπεδο

Κορωνοϊός και νερό

Το ξέσπασμα μιας αναπνευστικής νόσου, γνωστής ως COVID-19, συνεχίζει να εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο.

Μια από τις βασικότερες συμβουλές για να αποτρέψετε τη μεταφορά της ασθένειας είναι να πλένετε τα χέρια σας τακτικά. Αυτό σημαίνει περισσότερο από ποτέ ότι η παροχή καθαρού και ασφαλούς νερού από επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας είναι ζωτικής σημασίας για να σταματήσει η εξάπλωση της νόσου.

Στις υπάρχοντες περιόδους κρίσης, τίθενται διάφορα ερωτήματα σχετικά με το εάν ο COVID-19 μπορεί να μεταφερθεί μέσω νερού και λυμάτων.

Οι διεθνείς επαγγελματικοί οργανισμοί, ιδρύματα και ενώσεις του τομέα των υδάτων πολύ γρήγορα δημοσίευσαν ενημερωτικά δελτία και έγγραφα καθοδήγησης για να ηρεμήσουν κάθε ανησυχία και να βοηθήσουν απέναντι στα κύματα παραπληροφόρησης και ψεύτικων νέων που παράγονται και κυκλοφορούν.

Παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει τα σημεία από διάφορες πηγές σε ένα μέρος.

Τα γεγονότα για το COVID-19 και το πόσιμο νερό

Μια τεχνική ενημέρωση από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (WHO) δημοσιεύθηκε στις αρχές Μαρτίου για τους επαγγελματίες και παρόχους νερού και αποχέτευσης.

Δεν υπάρχουν στοιχεία για την επιβίωση του ιού COVID-19 στο πόσιμο νερό ή στα λύματα, δήλωσε η WHO, προσθέτοντας ότι οι δύο κύριοι τρόποι μετάδοσης είναι αναπνευστικοί ή μέσω επαφής.

Ως ιός με περίβλημα, ο COVID-19 «δεν είναι ανθεκτικός» και είναι πιο επιρρεπής σε οξειδωτικά, όπως το χλώριο.

Οι κλασσικές, κύριες μέθοδοι επεξεργασίας νερού που χρησιμοποιούν «φιλτράρισμα και απολύμανση θα πρέπει να απενεργοποιούν τον ιό COVID-19», πρόσθεσε ο Οργανισμός.

Στις περιοχές όπου δεν υπάρχει κεντρική επεξεργασία του νερού, οι «οικιακές τεχνολογίες επεξεργασίας ύδατος», συμπεριλαμβανομένου του βρασμού ή η χρήση φίλτρων υπερδιήθησης ή νανοδιήθησης υψηλής απόδοσης, η ηλιακή ακτινοβολία και, σε μη θολωτά νερά, η ακτινοβολία με λάμπα UV (υπεριώδη) και κατάλληλα δοσομετρημένο ελεύθερο χλώριο θα πρέπει να χρησιμοποιούνται.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) παρατήρησαν ότι ο ιός COVID-19 δεν ανιχνεύθηκε στο πόσιμο νερό.

«Το πόσιμο νερό προστατεύεται από τον κορωνοϊό»

Εν τω μεταξύ, ο μικροβιολόγος Καθηγητής Gertjan Medema PhD από το KWR Water Research Institute επιβεβαίωσε ότι το πόσιμο νερό στην Ολλανδία προστατεύεται από τον κορωνοϊό.

Είχε ερωτηθεί από την WHO, κατά τη διάρκεια του σοβαρού οξέος αναπνευστικού συνδρόμου (SARS) κορονοϊού, για την εκτίμηση του κινδύνου εξάπλωσης της νόσου μέσω του νερού και των λυμάτων.

Είπε: «Οι επιχειρήσεις πόσιμου νερού που παράγουν το νερό τους από πηγές επιφανειακών υδάτων έχουν δημιουργήσει πολλαπλούς φραγμούς απολύμανσης με σκοπό την απομάκρυνση των βακτηρίων, των ιών και των πρωτόζωων. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τις μικροβιολογικές αναλύσεις του πόσιμου νερού που πραγματοποιούνται. Τα υπόγεια ύδατα, με τη σειρά τους, προστατεύονται καλά στην υπόγεια επιφάνεια από όλους τους μικροβιακούς ρύπους, συμπεριλαμβανομένων των ιών.»

Σε μια δημοσίευση, η διεθνής εταιρία μηχανικής Stantec δήλωσε ότι με βάση δημοσιευμένη έρευνα, «οι διαδικασίες επεξεργασίας νερού που πληρούν τους κανονισμούς αφαίρεσης / απενεργοποίησης ιών αναμένεται να είναι αποτελεσματικοί για τον έλεγχο των κορωνοϊών».

Αντιμετώπιση των κορωνοϊών στα απόβλητα νερά

Όσον αφορά την επεξεργασία λυμάτων, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (WHO) πρόσθεσε ότι «μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία ότι ο ιός COVID-19 έχει μεταδοθεί μέσω αποχετευτικών συστημάτων με ή χωρίς επεξεργασία λυμάτων».

Ο Οργανισμός Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA) δήλωσε ότι τα εργοστάσια επεξεργασίας λυμάτων επεξεργάζονται ιούς και άλλα παθογόνα και ότι ο ιός είναι «ιδιαίτερα ευαίσθητος στην απολύμανση».

Δεν συνιστώνται ειδικά μέτρα προστασίας έναντι στον COVID-19 για τους υπαλλήλους που εμπλέκονται σε επιχειρήσεις διαχείρισης λυμάτων, δήλωσε η Ομοσπονδία Περιβάλλοντος Υδάτων (WEF). Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να συνεχίσουν να ακολουθούν τις πρακτικές ρουτίνας για την αποφυγή της έκθεσης στα λύματα.

Ωστόσο, η Ομοσπονδία άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ο COVID-19 να μπορεί να μεταδοθεί μέσω της διαδρομής των κοπράνων. Το RNA του ιού ανιχνεύθηκε στα κόπρανα ασθενών αφού οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι ορισμένοι ασθενείς που έχουν μολυνθεί με τον ιό COVID-19 παρουσίασαν διάρροια σε πρώιμα στάδια μολύνσεως αντί για πυρετό, ο δε τελευταίος ήταν συχνότερος.

Επειδή, επομένως, μπορεί να είναι πιθανό να μεταδοθεί και με αυτόν τον τρόπο ο κορωνοϊός, είναι ακόμα ένας λόγος για να καθαρίζετε τα χέρια σας τακτικά μετά την τουαλέτα και πάντα πριν φάτε.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) δήλωσαν ότι «ο κίνδυνος μετάδοσης του COVID-19 από τα κόπρανα ενός μολυσμένου ατόμου είναι επίσης άγνωστος».

Ωστόσο, πρόσθεσε, ο κίνδυνος αναμένεται να είναι χαμηλός με βάση από δεδομένα προηγούμενων εκδηλώσεων σχετικών κορωνοϊών. Δεν έχουν υπάρξει αναφορές σχετικά με τη μετάδοση του COVID-19 μέσω κοπράνων μέχρι σήμερα, πρόσθεσαν τα CDC.

Τι συμβαίνει εάν οι υπάλληλοι των μονάδων επεξεργασίας νερού βρεθούν σε καραντίνα;

Απαντώντας στην ερώτηση ο Σύνδεσμος Υδάτων της Αυστραλίας (WSAA) ανέφερε πως «οι επιχειρήσεις ύδρευσης είναι καλά προετοιμασμένες για να διαχειριστούν την αντιμετώπιση του COVID-19».

Σε γενικές γραμμές, οι μονάδες επεξεργασίας νερού είναι ασφαλείς. Έχουν εφεδρική ισχύ και απαιτούν λίγα στελέχη για να λειτουργούν. Μερικές μονάδες επεξεργασίας νερού μπορούν να λειτουργούν και εξ αποστάσεως, ανέφεραν οι σχετικοί.

Πρόσθεσε ότι οι επιχειρήσεις ύδρευσης εξασφαλίζουν οι μονάδες επεξεργασίας νερού και τα συστήματα ύδρευσης τους να είναι σε θέση να λειτουργήσουν από το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού. Με αυτόν τον τρόπο, εάν ένα άτομο είναι σε άδεια για οποιονδήποτε λόγο, το πόσιμο νερό να μπορεί ακόμα να παρέχεται με ασφάλεια και αξιοπιστία.

Ωστόσο, η Αμερικανική Ένωση Υδατικών Έργων (AWWA) δήλωσε ότι η πιθανή απουσία προσωπικού μπορεί να «επηρεάσει τους διαχειριστές των συστημάτων ύδρευσης και αποχέτευσης και την ικανότητά τους να λειτουργούν και να διατηρούν επαρκώς τα συστήματά τους, αυξάνοντας έτσι τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία».

Πηγή : aquatech

Αυτή η καταχώριση δημοσιεύτηκε στο Blog και επισημάνθηκε με ετικέτα .