Αισθητή η παρουσία της Ελλάδας στην παγκόσμια αντιμετώπιση του COVID-19

παγκόσμια αντιμετώπιση του COVID-19

Ένα πανευρωπαϊκό hackathon που εστιάζει στον κορονοϊό είχε ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη ενός πρωτοτύπου εργαλείου πληροφοριών για την παρακολούθηση των υπονόμων.

Το λογισμικό που αναπτύχθηκε μόνο σε 48 ώρες, ονομάζεται Sewers4Covid, και συνδυάζει τη μηχανική εκμάθηση με την παρακολούθηση των λυμάτων.

Πολλαπλές χώρες της Ευρώπης ένωσαν τις δυνάμεις τους για το hackathon #EUvsVirus με περίπου 16.000 συμμετέχοντες και σχεδόν 1600 υποβολές έργων. Η ομάδα Sewers4COVID περιελάμβανε πανεπιστήμια από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελλάδα, καθώς και ερευνητικά κέντρα και ινστιτούτα από Ισπανία και Ολλανδία.

Η ομάδα αναφέρει συγκεκριμένα πως:
«Η παρακολούθηση των υπονόμων για τον ιό μπορεί γρήγορα, οικονομικά αποδοτικά και καλύπτοντας μεγάλο μέρος του πληθυσμού να παρέχει πληροφορίες για την εξάπλωση της μετάδοσης και να επιτρέπει ευκολότερη στόχευση για την ανάπτυξη πόρων (ανθρώπινων και υλικών).»

Συνδυασμός μηχανικής εκμάθησης και παρακολούθησης λυμάτων

Το ανεπτυγμένο σύστημα συλλέγει και συνδυάζει πολλά σύνολα δεδομένων έτσι ώστε να είναι συμβατά ή διαλειτουργικά.

Το αποτέλεσμα; Ένα εργαλείο που επιτρέπει την «αξιολόγηση της τρέχουσας και μελλοντικής εξέλιξης της πανδημίας», σύμφωνα με την ομάδα Sewers4COVID.

Η ομάδα ελπίζει ότι η λύση του λογισμικού μπορεί να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο για την παρακολούθηση της υφιστάμενης κρίσης αλλά και ως σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για το δεύτερο κύμα λοιμώξεων, για παράδειγμα, μετά την άρση των lockdowns.

«Για την ομάδα μας, ήταν εξαντλητική δουλειά, αλλά ταυτόχρονα εξαιρετικά ικανοποιητική και διασκεδαστική», δήλωσε ο καθηγητής Dragan Savic, καθηγητής Υδροπληροφορικής στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ και διευθύνων σύμβουλος του KWR Water Research Institute.

Επαίνεσε τον ενθουσιασμό της ομάδας, οι οποίοι αυτοαποκαλούνταν «Dream Team».

Απαιτήθηκε μεγάλη προσπάθεια, από  την εύρεση  χρήσιμων δημόσιων πηγών δεδομένων και τη σύνδεση τους με τα δεδομένα δοκιμών λυμάτων, έως την κωδικοποίηση του λογισμικού και της διαδικτυακής πλατφόρμας», είπε στο Aquatech Online.

«Αναπτύξαμε επίσης απλά αλλά ισχυρά μοντέλα για να δείξουμε τις ιδέες μας, καθώς και το δικό μας βίντεο που συνοψίζει τις ιδέες του έργου και τη φιλοδοξία μας.»

Η προέλευση του λογισμικού προήλθε από μια έρευνα επιστημόνων στο ολλανδικό ερευνητικό κέντρο, KWR Water Research Institute.

Χρησιμοποιώντας μια νέα αρχή συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης, ο καθηγητής Gertjan Medema και οι συνάδελφοί του ανίχνευσαν υλικό από τον κορονοϊο σε ένα εργοστάσιο επεξεργασίας λυμάτων στο Amersfoort στις αρχές Μαρτίου.

Αυτό συνέβη πριν από την επίσημη αναφορά οποιωνδήποτε κρουσμάτων στην πόλη.

Τι ακολουθεί για το Sewers4COVID;

Η ομάδα Sewers4COVID που συμμετείχε στο hackathon περιελάμβανε:

  • KWR Water Research Institute: Dragan Savic FREng, Λυδία Βαμβακερίδου-Λυρουδία, Frederic Been, Gertjan Medema
  • Eurecat – Τεχνολογικό Κέντρο Καταλονίας: Gabriel Anzaldi Varas, Xavier Domingo i Albin, Lluis Echeverria, Marc Ribalta Gené
  • Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας : Χρυσή Λασπίδου, Δημήτρης Κοφίνας, Αλεξάνδρα Ιωάννου
  • Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο: Μαρία Π. Παπαδοπούλου
  • Πανεπιστήμιο Exeter: Mehdi Khoury, Gareth Lewis, Albert Chen.

 

Οι συμμετέχοντες στο Hackathon έπρεπε να υποβάλουν τις συμμετοχές τους έως τις 27 Απριλίου, με συνολικά πακέτα βραβείων συνολικά 83.000 ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρακολουθήσει αυτά που θεωρούνται τα «καλύτερα έργα που προέρχονται από το hackathon του #EUvsVirus μέσω μιας νέας πλατφόρμας Covid του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας (EIC)».

Ιδρύματα, επενδυτές, πάροχοι υγείας (π.χ. νοσοκομεία) θα είναι επίσης μέρος της πλατφόρμας EIC Covid για να διασφαλίσουν ότι οι καλύτερες ιδέες μετατρέπονται σε πραγματικές λύσεις για την καταπολέμηση του κορονοϊού και των συνεπειών του, ανέφερε η επιτροπή.

Η ομάδα Sewers4COVID κατέληξε στο συμπέρασμα ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα σχετικά με τη διαδικασία σε πραγματικό χρόνο και τη σύνδεση δεδομένων παρακολούθησης αποχέτευσης με άλλες βάσεις δεδομένων.

«Θα κυνηγήσουμε ευκαιρίες για να συνεχίσουμε αυτό το έργο και να αναπτύξουμε τη λύση μας σε μια πλήρη εφαρμογή ανοιχτού κώδικα», πρόσθεσε ο Savic.

Πηγή : aquatech

Αυτή η καταχώριση δημοσιεύτηκε στο Blog και επισημάνθηκε με ετικέτα .