Το ξερετε αυτο;

Το νερό αποτελεί βασικό συστατικό του αίματος, το οποίο μεταφέρει τις θρεπτικές και αποβάλει τις τοξικές και άχρηστες ουσίες από το ανθρώπινο σώμα. Βοηθάει πολύ στη λειτουργία των νεφρών, καθώς χωρίς το νερό, τα νεφρά δεν θα ήταν δυνατό να καθαρίσουν το αίμα.

Πόσο νερό απόβάλει οργανισμός μας κάθε μέρα
  • 5 ποτήρια νερού από τα νεφρά με τη μορφή ούρων!
  • 2 ποτήρια νερού με τον ιδρώτα!
  • 1 ποτήρι νερό μέσω της αναπνοής!
Σε ένα χρόνο ο οργανισμός μας αποβάλλει σε νερό περίπου 700 μεγάλα μπουκάλια 1,5 λίτρου! Και αυτό γιατί...;
  • Το 70% του ανθρώπινου σώματος αποτελείται από νερό
  • Το 76% του αίματος είναι νερό
  • Το 75% του εγκεφάλου είναι νερό
  • Το 76% των μυών είναι νερό
  • Το 70% του ήπατος είναι νερό
  • Το 72% του δέρματος είναι νερό
  • Το 22% των οστών είναι νερό

Εκτός από υγεία το νερό εξασφαλίζει και ομορφιά συνεισφέρει στην απώλεια και συμβάλλει στην ρύθμιση του βάρους ενυδατώνει την επιδερμίδα και καταπολεμά την κυτταρίτιδα. Το νερό είναι το καλύτερο, φθηνότερο και ασφαλέστερο καλλυντικό στον κόσμο γι αυτό τον λόγο είναι απαραίτητο να πίνουμε άφθονο καθαρό νερό καθημερινά, για την καλή διατήρηση της υγείας μας και την πρόληψη πολλών ασθενειών.

Ο άνθρωπος μπορεί να ζήσει χωρίς φαγητό 50 – 60 ημέρες Χωρίς νερό όμως μόνο 5-6 ημέρες. Μερικά από τα προβλήματα του πόσιμου νερού Ο μόλυβδος εμφανίζεται στο πόσιμο νερό από τη διάβρωση των δημόσιων δικτύων διανομής του νερού και των οικιακών υδραυλικών εγκαταστάσεων. Το κάδμιο βρίσκεται στο νερό σπιτιών που έχουν επιψευδαργυρωμένους σωλήνες.

Οι πολυχρωματικοί υδρογονάνθρακες προέρχονται κυρίως από την επικάλυψη ασφάλτου ή πίσσας που τοποθετείται στο εσωτερικό σωλήνων χυτοσιδήρου ή μαλακού χάλυβα για την αποφυγή της διάβρωσης. Τα τριαλογονομεθάνια (π.χ. το χλωροφόρμιο) είναι παραπροϊόντα απολύμανσης που σχηματίζονται όταν το χλώριο στο νερό αντιδρά με διαλυμένα οργανικά χημικά. Λόγω της τοξικής τους φύσης οποιαδήποτε ανιχνεύσιμη παρουσία τριαλογονομεθανίων στο πόσιμο νερό δεν είναι αποδεκτή. Το συμβούλιο προστασίας των φυσικών πόρων (Natural Resources Defence Council) διεξήγαγε το 1999 μια μελέτη για την ποιότητα 103 μαρκών εμφιαλωμένου νερού που πωλούνταν στις Η. Π. Α έλεγξαν πάνω από 1000 μπουκάλια και βρήκαν ότι τουλάχιστον ένα δείγμα του 30% των μαρκών παραβίαζε τους κανονισμούς σχετικά με το πόσιμο νερό λόγω αυξημένων επιπέδων μόλυνσης ή βακτηριδίων.

Το 1998 η Ευρωπαϊκή Ένωση μείωσε το μέγιστο επίπεδο μολύβδου στο πόσιμο νερό από 50 στα 10 μg/l. Λόγω του υψηλού κόστους και της προηγμένης τεχνολογίας που απαιτείται για την αφαίρεση του μολύβδου από το νερό οι φορείς παροχής νερού δε χρειάζεται να συμμορφωθούν με το νέο πρότυπο έως το έτος 2013. Μια πρόταση από την έκθεση «Water and Health in Europe» (Νερό και υγεία στην Ευρώπη) που δημοσιεύτηκε το 2002 από τον ΠΟΥ και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος:

«Η επεξεργασία του νερού για την τροφοδοσία πόσιμου νερού και η συντήρηση των δικτύων διανομής δεν πραγματοποιείται σε ικανοποιητικό βαθμό σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες λόγω οικονομικών περιορισμών ή της έλλειψης ανθρώπινων ή τεχνικών πόρων».

Η διαρροή από τα δημόσια δίκτυα νερού στην Ευρώπη εκτιμάται από 20% έως 55% του νερού που εισέρχεται στους σωλήνες.